Gemeente Kampen

Persbericht

Kampen, 6 oktober 2005

Intentieovereenkomst lokaal woonplan getekend

Op 7 juli jl. heeft de gemeenteraad van Kampen het lokaal woonplan vastgesteld. Dit woonplan gaat in op verschillende doelgroepen en aandachtsgebieden. Zo wordt er aandacht besteed aan senioren, starters, kleine kernen en woonzorgzones. Voor de uitvoering van de geformuleerde beleidsuitgangspunten uit het lokaal woonplan, werkt de gemeente onder andere nauw samen met de woningcorporaties deltaWonen en Beter Wonen. Om vorm te geven aan deze samenwerking is er besloten gezamenlijk een intentieovereenkomst op te stellen.

Zo veelzijdig als het woonplan is, zo veelzijdig zijn de afspraken in de intentieovereenkomst. Er wordt onder meer ingegaan op het huisvesten van doelgroepen, de kwaliteit van het woonaanbod en afstemming van wonen en zorg. Eén van de afspraken is dat de gemeente en de corporaties in 2006 een gezamenlijk onderzoek zullen uitvoeren naar de effecten van een starterslening op de koopmarkt in Kampen. Afhankelijk van dat onderzoek wordt besloten wel/niet een dergelijke lening in Kampen aan te bieden. Omdat de drie partijen baat hebben bij inzichten in de woningbehoeften en inzichten in de ontwikkelingen op de woningmarkt, is eveneens afgesproken dat zij gezamenlijk een woonbehoeftenonderzoek zullen laten uitvoeren in de nabije toekomst. Een afspraak die inmiddels al is gerealiseerd, is het opstellen van een convenant dat ingaat op woonvoorzieningen in het kader van de Wet voorzieningen gehandicapten. Dit convenant moet onder andere bewerkstelligen dat de wachttijden voor woningaanpassingen aanzienlijk verkorten. Omdat er wordt uitgegaan van een woonkeur-label, zal ook de kwaliteit van de woning en woonomgeving worden verhoogd.

Op dinsdag 4 oktober jl. hebben de heren Helbig (directeur deltaWonen), De Wal (directeur Beter Wonen) en Piederiet (wethouder volkshuisvesting) de intentieovereenkomst ondertekend. Volgend jaar zullen de eerste afspraken worden uitgewerkt. Op dinsdag is eveneens het Wvg-convenant getekend door de directeuren van de corporaties en door de heer Breman (wethouder ouderenbeleid).