Verbond van Verzekeraars

Prognose CVS: resultaat schadeverzekeraars 2005 stijgt tot elf procent

Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) verwacht dat het resultaat* van schadeverzekeraars in 2005 stijgt tot elf procent van de verdiende premie, een toename van vier procentpunten ten opzichte van vorig jaar. Die prognose doet het CVS op basis van halfjaarcijfers. De sterke daling van de schadelast is de belangrijkste reden van de resultaatverbetering.

De stijging van het resultaat is op zn minst opvallend te noemen, aangezien het premievolume nauwelijks groeit. In de eerste helft van dit jaar is de groei van het premievolume namelijk teruggelopen tot
1,5 procent, terwijl dat in heel 2004 nog ruim vier procent was. Het CVS acht het bovendien niet onwaarschijnlijk dat de premieniveaus in de tweede helft van 2005 nog verder zullen dalen, zeker in de branche Motorrijtuigenverzekeringen, waar al een tijdje een lichte daling van het premievolume zichtbaar is.

Ondanks de gestage ontwikkeling van het premievolume verwacht het CVS toch een aanzienlijke resultaatstijging voor dit jaar, die grotendeels wordt veroorzaakt door een daling van de schadelast. In het eerste halfjaar van 2005 bleven de grote schaden zowel in aantal als in omvang beperkt. Een directe verklaring hiervoor heeft het CVS niet, al denkt statisticus Nico Jacobs dat de toegenomen aandacht voor preventie er zeker mee te maken heeft. Preventie staat bij verzekeraars hoog op de agenda en ik vermoed dat dit beleid zijn vruchten afwerpt.

Als wordt gekeken naar de verschillende branches bij schadeverzekeraars, dan komt het resultaat van Motorrijtuigen, de grootste schadebranche, waarschijnlijk uit op tien procent van de verdiende premie, vier procentpunten meer dan in 2004. De groei van het premievolume is bij Motorrijtuigen het kleinst.

Ook bij de subbranche Brand is de groei van het bruto premievolume met één procent minimaal. Brandverzekeraars zagen de schadelast in de eerste helft van dit jaar afnemen, met name doordat er weinig grote branden en geen grote stormschaden waren. Het CVS verwacht dat het totaalresultaat daardoor positief uitvalt op dertien procent, één procentpunt meer dan vorig jaar.

De branche Transport kent een volumegroei van zeven procent. Door het uitblijven van grote schaden neemt het resultaat met zeven procentpunten toe tot zeventien procent.

Het resultaat van alle overige branches (onder meer Aansprakelijkheid en Rechtsbijstand) verbetert tot slot flink (een stijging van maar liefst acht procentpunten) door een daling van de schadelast, een lagere kostenratio en een beter resultaat op herverzekering.

In de subbranches Aansprakelijkheid en Rechtsbijstand, waar de volumegroei de afgelopen jaren meer dan tien procent was, loopt de groei van het premievolume waarschijnlijk terug tot vijf respectievelijk negen procent.


* Het technisch resultaat, uitgedrukt in een percentage van de bruto verdiende premie, behaald in het binnenlands bedrijf, na rente en na herverzekering, maar vóór afdracht van vennootschapsbelasting. De prognose is gebaseerd op de halfjaarcijfers van de in Nederland actieve schadeverzekeraars. Het uiteindelijk gerealiseerde resultaat over 2005 kan afwijken door onvoorspelbare ontwikkelingen (zoals forse stormen of grote branden) in de tweede helft van het jaar.

Verzekerd!, oktober 2005