Gemeente Heerlen


6 oktober 2005

'carboON' heeft intrek genomen in schachtgebouw ON1 College Heerlen ondersteunt initiatief 'carboON' voor Mijncentrum

Met ingang van 1 oktober jl. heeft het college van Heerlen besloten de ontwikkeling van het geologische museum GEON niet verder door te laten gaan, maar het initiatief van de stichting 'carboON', een vrijwilligersorganisatie van oud- mijnwerkers, te ondersteunen. De stichting 'carboON' werkt op dit moment hard aan de oprichting van een - op het mijnbouwverleden gebaseerd- Mijncentrum in Heerlen. Aan dit besluit ligt de wens en het besluit van de gemeenteraad d.d. 14 juni 2005 ten grondslag om het concept van het Historisch Mijn Centrum van de stichting 'carboON' verder uit te werken.

Met dit besluit is opheffing van het voormalige GEON een feit. In de plaats hiervan geldt het plan van aanpak van 'carboON' . Het is de bedoeling dat het nieuwe museum niet langer als geologisch museum wordt ontwikkeld, maar als Historisch Mijn Centrum gebaseerd op het mijnbouwverleden. Het Mijncentrum zal omgekeerd aan GEON grotendeels aandacht hebben voor het mijnverleden en beperkte aandacht voor de geologie. De naam 'carboON' verwijst enerzijds naar de oerrelatie met het tijdperk waarin de steenkool is ontstaan en anderzijds naar de mijnbouwhistorische plek waar het mijncentrum wordt gevestigd: de schacht van de voormalige Oranje Nassau 1 mijn in Heerlen.

Het historisch Mijncentrum 'carboON' moet een belangrijke informatieve en educatieve functie gaan vervullen, zowel met historische alsook met moderne elementen als schakel tussen verleden, heden en toekomst. Met ingang van 1 oktober heeft 'carboON' de sleutel van het schachtgebouw overgenomen en het gebouw in gebruik genomen. De officiële opening is voorzien voor het einde van dit jaar.

N.B. Voor meer info over het plan van aanpak van de stichting 'carboON' om te komen tot een historisch mijncentrum kunt u contact opnemen met de heer W. Niks, bestuurslid 'carboON', wh.niks@abp.nl

HEERLEN, 6 oktober 2005
Stafafdeling Communicatie
Hanny Bladt
(045) 56 04070
persvoorlichting@heerlen.nl


-----------------------
p e r s

p e r s

p e r s


---- --