GS-besluitenlijst d.d. 4 oktober 2005 Provincie Drenthe

Weeknummer: 40

Nummer

Onderwerp

Besluit


1.

Eerste wijzigingstranche Provinciale omgevingsverordening Drenthe.

Deze wijziging heeft betrekking op

het afstemmen van de POV met

landelijke regelgeving en interpro-

vinciale afspraken, het corrigeren

van verschrijvingen en onduidelijk

heden en het wijzigen van de be-

grenzing van het grondwaterbe-

schermingsgebied Gasselte. Voor

belanghebbenden die binnen de

nieuwe begrenzing van dit gebied

gaan vallen, wordt een informatiebij-

eenkomst gehouden.


2.

Stand van zaken uitwerkingsplannen en moties POP.

Een aantal onderdelen van het provinciaal omgevingsplan (POP) wordt nader uitgewerkt in uitwerkingsplannen. Bij de vaststelling van het POP hebben provinciale staten ook een aantal moties aanvaard. GS geven in een overzicht de stand van zaken weer.


3.

Onderzoek diepe

ondergrond.

De provincie Drenthe geeft opdracht voor een verkenning van de gebruiksmogelijkheden van de ondergrond voor de opslag van CO2 en voor het gebruik van aardwarmte in de provincie Drenthe. TNO Bouw en Ondergrond voor het onderzoek dit jaar uit. Hiermee krijgt de provincie informatie voor de beleidsvorming voor de diepe ondergrond.


4.

Rapport Drentse jongeren in het vizier; uitkomsten van het onderzoek naar het voorkomen van voortijdig schoolverlaten.

GS hebben kennisgenomen van het onderzoeksrapport `Drentse jongeren in het vizier' dat in opdracht van het Provinciaal Onderzoeksbureau CWZ is uitgevoerd door Bureau Sardes in Utrecht. Het rapport geeft een beeld van de aard, de omvang en de oorzaken van voortijdig schoolverlaten in Drenthe. Drenthe kent relatief veel voortijdig schoolverlaters. Landelijk gezien heeft Drenthe weliswaar minder allochtone voortijdige schoolverlaters, maar het aantal jongeren dat het onderwijs verlaat in de leeftijd van 12 tot 16 jaar en het aantal voortijdige schoolverlaters in de niet-leerplichtige leeftijd is groter dan in andere provincies. Op 14 december bespreekt de provincie de resultaten met het veld tijdens een themadag in het provinciehuis.


5.

Akkoord Collectieve regeling bouwnijverheid.

GS hebben ingestemd met het landelijke Akkoord Collectieve Regeling Bouwnijverheid om daarmee te streven naar herstel en versterking van onderling vertrouwen in de bouwnijverheid. Tevens af te zien van verdere civielrechtelijke procedures wegens overtreding van de mededingingswet en akkoord te gaan met 52,5 miljoen euro als tegemoetkoming in geleden schade voor alle publieke opdrachtgevers samen.


6.

Bijdrage in archeologisch onderzoek.

GS hebben besloten aan twee bijzondere archeologische opgravingen met een provinciaal belang een bijdrage te verlenen. Aan een opgraving van naar alle waarschijnlijkheid het bisschoppelijk hof Calthorne bij Diever wordt door de provincie net als door de gemeente en de betrokken projectontwikkelaar een bijdrage verleend van EUR 28.000. Aan een opgraving van een vermoede nederzetting uit de Trechterbekercultuur (Hunebedbouwers) op het bedrijventerrein Zuidesch bij Gieten betaalt de provincie net als de gemeente een bedrag van EUR 47.500,--.


7.

Voorlopige afrekening IVOM.

GS hebben ingestemd met het verzoek van het bestuur van het IVOM om het positieve liquidatiesaldo te mogen schenken aan de 3 Hospices stichtingen in Drenthe.


8.

Wet milieubeheer;

oprichtingsvergunning ten behoeve van Bos BBS te Schoonoord.

De bedenkingen die zijn ingediend in verband met de oprichtingsvergunning voor het bedrijf Bos BBS zijn deels ontvankelijk en deels niet ontvankelijk verklaard. De ontvankelijke bedenkingen zijn ongegrond verklaard. Het ontwerp-besluit is ongewijzigd vastgesteld.

10.

Start project Inkoop.

GS hebben besloten tot start project inkoopcoördinatie. Doel is de inkooporganisatie te professionaliseren, inkoopvoordeel te bereiken en te blijven voldoen aan (Europese) regelgeving. Voor de uitvoering van het project wordt een bedrag van EUR 85.000,-- beschikbaar gesteld.

11.

Rapportage Certificatie-onderzoek Kwaliteitssysteem volgens NEN-EN-ISO 9001;2000 Productgroep Handhaving.

In 2004 is de nieuw opgerichte productgroep Handhaving gestart met de ontwikkeling van een kwaliteitssysteem voor de uitvoering van de taken op het gebied van toezicht en handhaving. Het certificeringtraject (NEN-EN-ISO 9001:2000) is onlangs succesvol afgesloten. Op 7 november a.s. zal het certificaat worden uitgereikt aan de portefeuillehouder de heer Hans Schaap.

12.

Bestuurlijk overleg met de gemeente Emmen op 4 oktober 2005.


1. Akkoord gegaan met de agenda en deze toesturen aan de gemeente.


2. Kennisgenomen van de annotaties en bespreekpunten en instemmen met de adviezen.


3. De bestuurlijke en ambtelijke delegatie vastgesteld.

13.

Bebouwde kommen Boswet gemeente

Tynaarlo.

GS hebben ingestemd met de begrenzing van de bebouwde kommen, die Tynaarlo voor de werkingssfeer van de Boswet heeft vastgesteld. Beplanting en bomen binnen deze grenzen vallen niet onder de bescherming van de Boswet.

14.

Professionalisering Productgroep Handhaving.

GS hebben een protocol "roulatie toezichthouders Handhaving" vastgesteld. Met het vaststellen van het protocol voldoet Drenthe aan alle (landelijk) gestelde kwaliteitseisen in het kader van de professionalisering van de handhaving. Met het instellen van het protocol wordt een meetbaar instrument ingesteld waarmee wordt voorkomen dat er situaties ontstaan waarbij er een langdurige vaste relatie ontstaat tussen een toezichthouder en een bedrijf en daarmee de integriteit van de relatie in twijfel kan worden getrokken.

15.

12e wijziging Productenraming 2005.

Om rechtmatig een aantal uitgaven te kunnen doen en zorg te kunnen drgane voor een adequaat financieel management is het noodzakelijk dat een aantal kredieten op het juiste niveau in de Productenraming 2005 worden opgenomen. Met de vaststelling van de 12e wijziging van de Productenraming door het college van gedeputeerde staten wordt hieraan voldaan.

Disclaimer. Deze publicatie geldt niet als een officiële bekendmaking in de zin van de Algemene wet bestuurs-recht. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend.

Mededelingen