| Zoetermeer,6 oktober 2005 |
ONDERWIJSBOND CNV: Gevaar versnippering bedreigt nieuwe gewichtenregeling
De nieuwe onderwijsachterstandenregeling van minister Van der Hoeven sluit helaas ontslagen onder personeel op zwarte scholen in de grote steden niet uit. Hoewel de gepresenteerde gewichtenregeling een verbetering is vergeleken met eerder voorstellen, blijft het een groot bezwaar dat de minister niet bereid is structureel meer geld uit te trekken voor het onderwijsachterstandenbeleid en vasthoudt aan de budgettaire neutraliteit.

Marleen Barth, voorzitter van de Onderwijsbond CNV is van mening 'dat er een garantie moet komen zodat geen enkele leraar werkloos wordt . Daarvoor is meer nodig dan 8 miljoen jaarlijks gedurende 4 jaar. Als dat niet gebeurt zullen er op termijn toch weer banen verdwijnen.' Barth betwijfelt of de volledige banen die nu in de steden zullen verdwijnen wel zullen leiden tot volledige banen op het platteland: `Hetzelfde geld moet over veel meer scholen worden verdeeld waardoor versnippering plaatsvindt. Met structureel extra geld zou de minister meer recht hebben gedaan aan de achterstandsproblemen.'. Zij wijst er verder op dat leerlingen met achterstanden op het platteland nu worden uitgespeeld tegen leerlingen met onderwijsachterstanden in de stedelijke gebieden.

De Onderwijsbond CNV had zelf aangedrongen op het schrappen van de taaltoets die gepaard zou gaan met een grote hoeveelheid formulieren en papieren. Die toets verdwijnt en de scholen worden nu zelf verantwoordelijk voor toetsing en verbetering van het taalniveau. Nadere informatie: Kees van Kortenhof, 06 53 20 47 36 2005