Ingezonden persbericht


Investeerders China baseren zich op onvolledige economische gegevens

Den Haag, 6 Oktober 2005 - Buitenlandse investeerders in China baseren zich op onvolledige economische gegevens. Vooral de grote en groeiende regionale verschillen van economische indicatoren in China, zorgen ervoor dat reguliere analyses investeerders kan misleiden. Factoren als demografische en micro-economische factoren, zoals vergrijzing, hogere lonen, hogere onroerend goed prijzen en terugdringing van vervuiling worden hierin vaak niet meegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van consumenteninformatiebureau Experian.

De belangrijkste constateringen uit het onderzoek zijn:

Onvolledige economische gegevens
Grote en groeiende regionale verschillen in de prestaties van bedrijfsmatige en economische indicatoren, betekent dat de gebruikelijke verzameling van methoden om de prestatie van China te analyseren, investeerders kan misleiden. Vanwege de omvang van sommige Chinese steden en regio's als belangrijke economische eenheden op zich, is een niet gezamenlijke aanpak van de regionale economische analyse essentieel.

Investeringstarieven
De huidige investeringstarieven kunnen moeilijk als houdbaar gezien worden. Zelfs als de snelle verstedelijking in aanmerking wordt genomen. Gegeven het feit dat deze uitgaven in de laatste jaren hebben gezorgd voor de helft tot tweederde van het BNP, is de vraag of de overgang naar lagere investeringen kan zonder een belangrijke vermindering van de economische groei.

Valutabeperkingen
Valutabeperkingen hebben de overheidsinstellingen verhinderd om de rentetarieven te verhogen. De storende factoren die zijn opgeworpen door administratieve kredietbeperkingen en het niet bereid zijn om speculanten te belonen door de RMB (yuan) te herwaarderen, geven aan dat het risico van een plotselinge inflatie en daaruit voortvloeiende 'onvrijwillige' herwaardering groot blijft.

Grote toename aan leningsportefeuilles
Hoewel buitenlandse banken nu enthousiast bieden op belangen in de staatsbanken van China, bestaat er een risico dat een deel van de recente en zeer grote toevoeging aan leningsportefeuilles een economische malaise niet goed kan doorstaan. De onderliggende trend van niet-uitvoerende leningen is vorig jaar gestegen terwijl de groei van het BNP bijna 10% was.

Hans Gillis van Experian: "onze analyse van de Chinese markt wijst uit dat de spectaculaire economische risico's van de Chinese omwenteling enkele mogelijk ernstige valkuilen en beleidsdilemma's verdoezelen. We moeten de les die we hebben geleerd van de Aziatische crisis niet vergeten, toen in het midden van de jaren negentig een vijftiental jaar van sterke groei iedereen verleidde om de onderliggende breuklijnen te negeren. Een breder begrip van de regionale verschillen binnen China is van levensbelang voor investeerders om zich te wapenen tegen economische ontwikkelingen."

Over Experian
Experian is de wereldwijde marktleider in het verstrekken aan organisaties en consumenten van information solutions op het gebied van toegevoegde waarde. Het heeft een ongeëvenaard begrip van individuen, markten en economieën over de hele wereld. Experian levert informatie, analyses, besluitvormingsuitwerkingen en processing services. Het ondersteunt organisaties bij het begrijpen van hun markten en klanten en helpt hen winstgevende klantenrelaties te vinden, ontwikkelen en beheren om hun bedrijven nog winstgevender te maken. Experian stimuleert betere financiële gezondheid onder consumenten door hen in staat te stellen hun persoonlijke informatie te begrijpen, beheren en beschermen en door hen te assisteren bij het in de hand housen van de financiële aspecten van belangrijke zaken in hun leven.

Experian werkt met meer dan 50.000 cliënten over verschillende takken van industrie, daarbij begrepen financiële dienstverlening, telecommunicatie, gezondheidszorg, verzekeringen, detailhandel en catalogi, gemotoriseerde voertuigen, productie, vrije tijd, nutsbedrijven, e-commerce, vastgoed en overheid. Experian is één van de werkmaatschappijen van GUS plc met hoofdkantoren in Nottingham, UK, en Costa Mesa, Californië. Er werken 12.000 mensen in 28 landen die cliënten in meer dan 60 landen ondersteunen. De jaarlijkse verkopen bedragen rond de £1.4 miljard.