KNMG

Regels gunstbetoon: blijvend informatie en aandacht nodig

De KNMG moet informatie geven over de regels over gunstbetoon en artsen stimuleren om deze toe te passen. Artsen willen graag op de hoogte blijven van deze regels en vinden het belangrijk dat de KNMG en de CGR (Stichting Code Geneesmiddelenreclame) een normerende en beleidsbepalende rol blijven spelen.De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kan volgens artsen zowel toezicht houden op de regels zelf als op de totstandkoming van zelfregulering. Dit zijn de hoofdlijnen van de resultaten van de twaalfde editie van het KNMG-ledenpanel. Het ledenpanel kreeg stellingen en vragen over de CGR en de Gedragscode geneesmiddelenreclame. Er hebben 314 artsen (16%) aan dit ledenpanel deelgenomen. In 1998 hebben acht partijen uit het veld, verenigd in de CGR, de Gedragscode geneesmiddelenreclame opgesteld als voorbeeld van zelfregulering. In deze gedragscode zijn regels vastgelegd voor de omgang tussen de farmaceutische industrie en artsen, om de invloed van de farmaceutische industrie op het voorschrijven van medicijnen zoveel mogelijk te beperken.

Bekendheid met en kennis van de regels
Het onderzoek startte met een inleiding over de regels voor gunstbetoon en de CGR. Van de ondervraagde artsen had 71% vóór het lezen van deze inleiding over de regels gehoord, en de helft had over de CGR gehoord. Van de groep die over de regels had gehoord, geeft een derde aan de regels goed (3%) tot redelijk goed (31%) te kennen. Medisch specialisten, huisartsen en zelfstandige artsen met een praktijk hebben vaker dan gemiddeld over de regels gehoord. Artsen jonger dan 30 jaar hebben (nog) niet veel te maken gehad met de regels en kennen die (en de CGR) minder goed.

Rekening houden met de regels
Bijna twee derde (62%) van de artsen zegt altijd (35%) of regelmatig (27%) rekening te houden met de regels van de CGR als de farmaceutische industrie geschenken aanbiedt. Ook bijna twee derde (63%) zegt altijd (31%) of regelmatig (32%) rekening te houden met de regels van de CGR als er door de farmaceutische industrie georganiseerde nascholing wordt aangeboden.

Mening over de regels
In zijn algemeenheid vinden artsen de regels relevant, maar wel streng. Huisartsen zijn overwegend positief over de regels en passen ze ook toe. Medisch specialisten hanteren minder vaak een actief beleid ten aanzien van de regels, zijn enigszins ambivalent over de relevantie daarvan en zijn meer geneigd om de regels streng te vinden. Medisch specialisten in opleiding vinden de regels vaker niet zo relevant en de regels over betaling van nascholing en congressen in Nederland vaker (zeer) streng.

Rollen van IGZ, CGR en KNMG
Van de ondervraagde artsen verwacht 39% van de IGZ een actieve toezichthoudende rol op naleving van de regels, 38% houdt het op uitsluitend een rol als toezichthouder op de zelfregulering. Artsen zien voor de CGR vooral een normerende en beleidsbepalende rol en in de tweede plaats een informatieve rol (geven van voorlichting en bevorderen van duidelijkheid). Van de KNMG verwachten de artsen in de eerste plaats een informatieve rol en in de tweede plaats een normerende en beleidsbepalende rol. Ook verwachten artsen van de KNMG een toezichthoudende of controlerende rol, en een stimulerende rol ten aanzien het toepassen en naleven van de regels.

De KNMG en regels voor gunstbetoon
De KNMG gaat op basis van de uitkomsten van dit ledenpanel door om artsen actief te informeren over de regels en zal hen stimuleren om ze toe te passen. Deze activiteiten hebben een blijvende plaats in haar beleid op het gebied van doelmatig en veilig geneesmiddelengebruik.

Training Geneesmiddelenreclame: hoe blijft de dokter overeind? Wat is wel en niet toegestaan in de relatie tussen arts en farmaceutische industrie? Tijdens het KNMG-Jaarcongres 2005 op 30 november a.s. komt die vraag ook aan bod. De Stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR) verzorgt een interactieve trainingssessie waarbij de relatie tussen arts en farmaceutische industrie wordt belicht. In de training gaat de CGR specifiek in op de spelregels waar artsen bij geneesmiddelenreclame en gunstbetoon mee te maken hebben. Kijk voor meer informatie op www.knmgcongres.nl.

Laatst gewijzigd: 29-09-2005