Gemeente Dordrecht

Gezamenlijk persbericht van de gemeenten Alblasserdam, Sliedrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Dordrecht, Papendrecht en Zwijndrecht

Colleges Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht en Sliedrecht willen toetreden tot Intergemeentelijke Sociale Dienst

De colleges van Burgemeester en Wethouders van de drie Drechtsteden-gemeenten (Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht en Sliedrecht) stellen hun gemeenteraden voor om toe te treden tot de regionale Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD). Al eerder besloten de colleges van Dordrecht, Papendrecht en Zwijndrecht de krachten te bundelen in een ISD. Toetreding van drie andere gemeenten bij deze ISD levert alle zes deelnemende gemeenten belangrijke meerwaarde op.

Kans
De toetreding van de andere drie Drechtsteden-gemeenten is een uitgelezen kans om het draagvlak voor de ISD en de positie in de keten van de sociale zekerheid en het regionale arbeidsmarktbeleid te verstevigen en te versterken. Daarnaast geeft het een positieve impuls aan de regionale samenwerking in de Drechtsteden. Tenslotte leidt het voor iedere gemeente tot verbetering van de continuïteit en lagere uitvoeringskosten.

Klanten
Voor de burgers leidt de samenwerking in de ISD (vanaf januari 2007) tot een verdere verbetering van de toegankelijkheid en kwaliteit van de dienstverlening. Voor informatie over - en het inleveren van aanvragen schuldhulpverlening, bijzondere bijstand, kinderopvang en WVG voorzieningen, houden de gemeenten een loketfunctie. Voor overige zaken kunnen klanten vanaf januari 2007 in de Werkboulevard, voor werk, inkomen en zorg in Dordrecht terecht. Daar wordt de ISD gehuisvest. In de Werkboulevard kunnen de klanten uit de zes gemeenten nu al terecht voor hun afspraken met CWI en UWV.

Medewerkers
De medewerkers van de ISD blijven gewoon ambtenaar, maar dan in dienst van de ISD, met alle daarbij behorende rechten en aanspraken. Voor hen biedt de ISD meer perspectief vanwege de diversiteit aan functies en mogelijke loopbaanpatronen. Vanwege de efficiencywinst die met de ISD kan worden bereikt, zal naar verwachting het aantal arbeidsplaatsen verminderen. Voor de medewerkers die niet mee kunnen naar de ISD worden andere mogelijkheden gezocht. De afspraken over het flankerend beleid worden gemaakt in een sociaal plan, er zullen geen gedwongen ontslagen vallen.

Procedure
De colleges van Dordrecht, Zwijndrecht en Papendrecht stemmen in met de toetreding van de drie andere Drechtsteden-gemeenten tot de ISD. Over deze toetreding wordt nu advies gevraagd aan de ondernemingsraden.

Dinsdag 4 oktober stemden de gemeenteraden van Dordrecht en Zwijndrecht al in met de oprichting van de ISD. Maandag vergadert de gemeenteraad van Papendrecht over de oprichting van de ISD. Naar verwachting beslissen de gemeenteraden van de drie andere gemeenten eind dit jaar over de toetreding tot de ISD. Ook deze gemeenten vragen advies aan hun ondernemingsraden.