Ingezonden persbericht


STICHTING INDUSTRIEEL ERFGOED IN DE STAD AMERSFOORT (SIESTA)

Persverklaring, 6 oktober 2005

Het oude pakhuis 't Spijkertje kan wel degelijk worden gered. Acuut instortingsgevaar lijkt schromelijk overdreven.

De Stichting Industrieel Erfgoed in de Stad Amersfoort (Siesta) kan zich niet vinden in de opvatting van de gemeente, dat pakhuis 't Spijkertje aan de Eem een gevaar voor de omgeving zou vormen, zoals dit bij monde van wethouder Jonkman deze week werd verkondigd. Siesta is van mening dat het pand weliswaar in een zeer slechte toestand verkeert, maar dat van een acuut instortingsgevaar geen sprake is.

Op 28 september jl. verscheen er een adviesrapport van de Grontmij. Hoewel sloop en nieuwbouw 'waarschijnlijk' de goedkoopste oplossing is, omschrijft Grontmij nauwgezet welke werkzaamheden er moeten worden verricht om het gebouw voor de eerstkomende 25 jaar te kunnen behouden. Van een acuut instortingsgevaar blijkt in het rapport geen enkele sprake. Het advies is dan ook duidelijk in tegenspraak met de conclusies die wethouder Jonkman deze week uit het rapport heeft getrokken.

De constatering van de gemeentelijke afdeling Bouw- en Woningtoezicht, dat sinds het verschijnen van het rapport de situatie zo ernstig is verslechterd dat gevreesd wordt voor de veiligheid van de omgeving, duidt er eerder op dat de wens ook hier de moeder van de gedachte is. Door het halsoverkop afgeven van een sloopvergunning zal Amersfoort kunnen voorbijgaan aan de bepalingen in het bestemmingsplan GSG Noord. Op de bestemmingskaart is 't Spijkertje ingetekend als te handhaven karakteristiek element. Dit is de verwachting die gewekt is in Amersfoort en tevens een van de verklaringen voor de verontwaardigde reacties van Amersfoorters die dit gebouw 't Spijkertje niet kwijt willen.

Dat het instortingsgevaar overdreven lijkt, concludeert Siesta onder meer op grond van vertrouwelijke informatie die gegeven is door een expert op het gebied van fundatieonderzoek. Hieruit blijkt dat "gevaar voor instorten toch wat aangedikt is". Siesta wijst er bovendien op dat op 6 september een besluit is genomen in de Amersfoortse gemeenteraad om een onderzoek te verrichten naar de mogelijkheden van renovatie en de kosten die de renovatie met zich mee zal brengen. Er zal dan ook geen sloopvergunning afgegeven worden totdat over de uitkomst van dit onderzoek door de raad besluitvorming heeft plaatsgevonden. Indienster mevrouw Willenborg van de VVD verwacht dat dit onderzoek eind oktober gereed zal zijn.

Siesta pleit er voor om alle rust en tijd te nemen voor het toegezegde onderzoek en de discussie die gevoerd moet worden over de toekomst van 't Spijkertje. Het mag daarna geen probleem zijn om de aangevraagde sloopvergunning op grond van nieuwe inzichten te weigeren, dan wel daarin voorwaarden op te nemen die nodig zijn om de toekomst van het Amersfoortse Spijkertje te verzekeren.

Informatie: Joke Sickmann, voorzitter 033-4611474; Michiel Kruidenier, secretaris 033-4655544


---- --