Time : 12:05:56 PM
Date : Thursday, October 06, 2005
Sender Name: Max Havelaar

KONING ONTVANGT FRANCISCO VAN DER HOFF, DE MEDE-STICHTER VAN MAXHAVELAAR

KONING ONTVANGT FRANCISCO VAN DER HOFF, DE MEDE-STICHTER VAN MAX HAVELAAR

De Koning ontving vanmorgen Francisco Van der Hoff, de medestichter van het keurmerk Max Havelaar. Gisteren, 5 oktober, overhandigde Minister Armand De Decker in naam van de Koning reeds het ereteken van Commandant in de Kroonorde aan Francisco Van der Hoff.

Dromen, maar dan met de ogen wijdopen: dat lijkt wel het eerste devies van Frans Van der hoff. Het tweede zou kunnen zijn: protesteren maar terzelfder tijd ook constructieve voorstellen doen!

Frans Van der hoff, een doctor in de theologie en in de politieke economie, leeft sinds een dertigtal jaar in Mexico. Hij was er geruime tijd als priester-arbeider werkzaam te midden van de kleine koffieboeren en lag zodoende aan de basis van één der vernieuwendste economische initiatieven van de jongste decennia, nl. de fabrikanten en de klassieke distributeurs van koffie en andere levensmiddelen ertoe aan te zetten een eerlijke prijs te betalen voor de grondstoffen en dus aan 'fair trade' te doen via het Max Havelaar keurmerksysteem.

Naar aanleiding van de Week van de Fair Trade (5-15 oktober) werd Frans Van der Hoff door Max Havelaar naar België uitgenodigd. Hij stelt zijn projecten voor die moeten leiden tot een andere economie.

Die projecten, hebben inmiddels hun deugdelijkheid al bewezen. Tijdens zijn bezoek zal Frans Van der Hoff in ons land tal van politieke vooraanstaanden en 'decision makers' uit de wereld van de distributie en van de merken ontmoeten, toespraken houden en deelnemen aan werkvergaderingen met personeels- en directieleden van Max Havelaar. Ook zal hij een gesprek aangaan met het grote publiek en met vrijwilligers, die de principes van de eerlijke handel genegen zijn. Op zaterdag 8 oktober om 16u30 is er een debat voorzien met het publiek nav de MaxTour, Cellebroersstraat 16 in 1000 Brussel.

Uittreksel uit zijn jongste boek
In zijn jongste boek, "Nous ferons un monde équitable" (Flammarion) steunt Frans Vanderhoff op zijn terreinkennis om de grote principes van eerlijke handel - die haaks staat op liefdadigheid - te ontwikkelen: "De eerlijke handel ontwikkelt een efficiënte economie die tevens duurzaam is in sociaal en ecologisch opzicht. Deze aspecten worden in de kostprijs doorberekend, want voorzorgsmaatregelen zijn onmisbaar geworden als we willen dat de mensheid en de natuurlijke omgeving de economie overleven. Deze ommekeer moet een mondiaal doel worden en duldt geen enkel uitstel: de economie is of duurzaam of niet levensvatbaar op de middellange termijn".

Perscontacten
Max Havelaar - Dirk Steurs - dirk@maxhavelaar.be - 0473/ 91. 56.86

Het keurmerk voor eerlijke handel, dat is waar Max Havelaar voor staat. Zelf koopt of verkoopt Max Havelaar niets. Het is wat men noemt een keurmerkorganisatie. Max Havelaar controleert of producten uit ontwikkelingslanden, die bij ons in de winkelrekken staan, voldoen aan de internationale voorwaarden voor eerlijke handel (fairtrade).

Concreet kijkt de organisatie na of boeren een eerlijke prijs voor hun oogst krijgen. Een prijs die hen toelaat van hun werk behoorlijk te leven. Max Havelaar beoordeelt ook of de arbeidsomstandigheden waarin plantagearbeiders werken correct en menswaardig zijn. Als dat zo is, mag de eigenaar van het merk het Max Havelaar-logo op zijn producten aanbrengen. Zo weet de consument dat hij eerlijke kwaliteitsproducten koopt.

URL: http://www.maxhavelaar.be Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - FR Link to Press Release - NL