Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 4 oktober 2005

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 4 oktober 2005. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

Provincie onderzoekt capaciteitsprobleem jeugdzorg (nr. 1972)

In september 2005 meldde de jeugdzorg-brancheorganisatie MO Groep dat ruim 5.000 jongeren langer dan twee maanden wachten op jeugdzorg. Naar aanleiding hiervan heeft de PvdA-statenfractie vragen gesteld over de situatie in Zuid-Holland. De PvdA wil weten welk deel van de 5.000 jongeren in Zuid-Holland op de wachtlijst staan en of GS voornemens zijn de grootstedelijke regio's Rotterdam en Haaglanden te ondersteunen bij het wegwerken van hun wachtlijsten.GS antwoorden dat op 1 juli 2005 in Zuid-Holland 534 jongeren langer dan twee maanden wachtten op jeugdzorg. Op 1 januari 2005 waren dat er nog 406. De stijging in de vraag naar jeugdzorg zet zich door in 2005. De provincie werkt nu aan een vraag-aanbod analyse waaruit moet blijken waar structurele capaciteitsproblemen zich voordoen. De wachtlijst bij het Zuid-Hollandse Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (onderdeel van Bureau Jeugdzorg) is structureel onder controle (0-5 jongeren). De wachtlijst voor een eerste afspraak bij Bureau Jeugdzorg is gestegen naar 187 jongeren. Dit komt vooral doordat met de invoering van de Wet op de jeugdzorg op 1 januari 2005 de verantwoordelijkheid voor de toegang tot de jeugd-geestelijke gezondheidszorg (jeugd-GGZ) is overgedragen aan Bureau Jeugdzorg. Naar verwachting wordt deze wachtlijst in de tweede helft van 2005 weggewerkt.De formele verantwoordelijkheid voor de wachtlijsten jeugdzorg in de stadsregio Rotterdam en het stadsgewest Haaglanden ligt niet bij de provincie Zuid-Holland. Het college investeert wel in preventief jeugdbeleid en doet incidenteel een handreiking om ook de jeugdzorg in de stadsregio's te versterken. Zo is bijvoorbeeld de wachtlijst bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling in de stadsregio Rotterdam zo hoog, dat de provincie gedurende 2005 een extra formatieplaats financiert. Verder zijn de nieuwe alternatieven voor opvang in een justitiële jeugdinrichting nadrukkelijk ook opengesteld voor jeugdigen uit de stadsregio's. De tien plaatsen voor jongeren van 6-13 jaar bij Horizon blijken in de praktijk te worden benut door kinderen uit de stadsregio's.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Versterking belangenbehartiging patiënten en zorgconsumentenDe provincie ondersteunt belangengroepen van burgers die gebruik maken van diensten in de zorg- en dienstverlening. Denk hierbij aan de Regionale Patiënten Consumenten Platforms (RPCP's), ouderenverenigingen, zorgvragersnetwerken, allochtonenplatforms en gehandicapten- en mantelzorgorganisaties. Uit onderzoek blijkt dat deze organisaties onvoldoende antwoord hebben op veranderingen in de samenleving en veranderende wet- en regelgeving. Andere partijen ervaren ze vaak niet als representatief of professioneel, waardoor ze niet of te laat worden betrokken bij beleidsontwikkeling. Bovendien werken de organisaties niet of weinig samen en zijn ze soms elkaars concurrent. Daarom wil de provincie de 'vraagkant' versterken, en stelt in de contourennota 'Versterking Vraagzijde: patiënten- en consumentenbeleid' vijf wijzigingen voor:

Mensen organiseren zich rond hun samengestelde behoeften in plaats van hun beperking. RPCP's opschalen naar 1 of 2 organisaties op provinciaal niveau (horizontale opschaling), andere organisaties gaan hierin op (verticale opschaling). De twee functies van individuele en collectieve belangenbehartiging krijgen vorm in één organisatie of één samenwerkingsverband. Helder kiezen voor professionals náást ervaringsdeskundigen en vrijwilligers. Een provinciale RPCP ondersteunt lokale belangenorganisaties en is de gesprekspartner voor zorgkantoren en zorgaanbieders. In het plan van aanpak dat GS hebben vastgesteld, staat hoe de provincie via een traject van interactieve beleidsvorming met alle betrokken partijen nieuw patiënten- en consumentenbeleid gaat vormgeven. Na een verkennende fase met betrokken organisaties wordt een conceptbeleidsnota voorgelegd aan Provinciale Staten. PS besluit over een inspraakronde en stelt uiteindelijk het nieuwe patiënten- en consumentenbeleid voor.

Ruimte voor de rivier bij Lexmond-WestHet Waterschap Rivierenland ontvangt een bijdrage van de provincie van 149.650 euro, als aandeel in de totale kosten voor de aankoop en de inrichting van grond in de Lekuiterwaarden, ter hoogte van Lexmond-West. GS stellen dit bedrag als subsidie beschikbaar voor het onderdeel 'natuur'. De uiterwaarden van de Lek worden verlaagd om ruimte voor de rivier te creëren. In de stuurgroep Rivierbedontwikkeling Everdingen/Nieuwpoort zijn afspraken gemaakt over de verdeling van de kosten. In de stuurgroep zijn Rijkswaterstaat, het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit, het Waterschap Rivierenland en de provincie Zuid-Holland vertegenwoordigd.

Dioxineonderzoek in de Lickebaert (nr. 1973)De heer P.L. Vermeulen (SP) heeft vervolgvragen gesteld over onderzoek naar dioxine in het Lickebaertgebied tussen Maassluis en Vlaardingen. De heer Vermeulen geeft aan dat hij de eerdere beantwoording door GS volstrekt onbevredigend vindt. Het college antwoordt dat zij het niet opportuun acht om naast de al in gang gezette activiteiten extra onderzoek te doen naar mogelijke bronnen van dioxine-emissie. Dit baseert zij op de resultaten van een eerder onderzoek en het feit dat de dioxineconcentratie zich onder de norm bevindt.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Subsidie voor het Prinses Christina ConcoursHet college van GS heeft besloten ook de komende jaren - in ieder geval tot en met 2009 - een bijdrage te leveren aan het Prinses Christina Concours. Het provinciehuis wordt beschikbaar gesteld voor de halve finale van het concours. Daarnaast ontvangt de organisatie een jaarlijkse financiële bijdrage. In totaal gaat het om een bedrag van 15.000 euro op jaarbasis. Het Prinses Christina Concours zet zich in voor de promotie van klassieke muziek, jazz en compositie onder jongeren. Jaarlijks worden negen concoursen voor klassieke muziek, jazz en compositie georganiseerd onder jongeren tussen de twaalf en negentien jaar. Acht concoursen zijn gericht op de klassieke muziek en jaarlijks wordt er of een jazzconcours of een compositieconcours aan de rij toegevoegd.In 2006 is - na regionale voorronden - de halve finale (De Dag van de genomineerden) op zaterdag 1 april 2006 in het Zuid-Hollandse provinciehuis. De nationale finale wordt zondag 9 april gehouden in het Lucent Danstheater. Meer en actuele informatie is te vinden op www.christinaconcours.nl.

DwangsommenBij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last onder dwangsom' opleggen.Een last onder dwangsom is opgelegd aan zwembad Pijnacker (te Pijnacker) wegens onvoldoende toezicht op de bezoekers.

Subsidies- De gemeente Hillegom ontvangt een BDU-bijdrage van in totaal 1.439.292 euro voor de reconstructie van de N208.- De gemeente Reeuwijk ontvangt een BDU-bijdrage van 150.000 euro voor de reconstructie van de Raadhuisweg, fase 1 en 2.- De gemeente Maassluis ontvangt een Investeringsbudget stedelijke vernieuwing van 5.362.647 euro voor het project 'Burgemeesterswijk'.