Ingezonden persbericht


Leidschendam, 6 oktober 2005

PERSBERICHT

Bohemen ontdekt "luchtwerende bebouwing"

Onderzoek heeft uitgewezen dat bebouwing direct langs de Rijkswegen een positief effect heeft op de luchtkwaliteit van het naastgelegen gebied. De door Bohemen BV te realiseren bebouwing langs de A4 te Leiderdorp heeft een effect op de luchtstroming waardoor de luchtkwaliteit van het achtergelegen woon- en bedrijvengebied mét bebouwing aanzienlijk beter is dan zónder bebouwing. De resultaten van dit onderzoek, uitgevoerd door Oranjewoud, kunnen een doorbraak betekenen in de discussie over de luchtkwaliteit in relatie tot bouwprojecten in de Randstad.

In Project Vierzicht wordt over een lengte van 850 meter, op slechts 10 meter afstand van de Rijksweg A4, bebouwing gerealiseerd. In het onderzoek 'Luchtkwaliteit W4 Leiderdorp' stond de vraagstelling centraal of deze vorm van bebouwing een bijdrage levert aan de verbetering van de luchtkwaliteit in het omringende, bestaande, woongebied direct langs de snelweg. Onderzocht is hoe de luchtstroming zich gedraagt wanneer juist pál langs een snelweg wordt gebouwd en wat voor invloed dat heeft op de luchtkwaliteit.

Het onderzoek toont aan dat de door Bohemen te realiseren mag worden aangemerkt als 'luchtwerende bebouwing'. Door de bebouwing vlak langs de snelweg, en dus dicht bij het verkeer (de vervuilingsbron) te realiseren, wordt de luchtkwaliteit van het achterliggende woon- en bedrijvengebied verbeterd.

Het onderzoek wijst uit dat de luchtstroming door de bebouwing wordt beïnvloed waardoor de concentraties stikstofdioxide en fijnstof sneller verdunnen en in de achtergrondconcentratie worden opgenomen. Deze luchtwerveling heeft dus een sterk positief effect op de luchtkwaliteit; de concentratie stikstofdioxide (NO2) neemt door de bebouwing met ruim 10% af ten opzichte van een situatie zonder bebouwing. Hierdoor wordt het achterliggende gebied dat nadelig beïnvloed wordt door de luchtkwaliteit met 40% verminderd.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Ontwikkelingsbedrijf W4 Leiderdorp, een samenwerkingsverband tussen de gemeente Leiderdorp en Bohemen B.V. Naast de bovenstaande resultaten is tevens aangetoond dat middels de saldobenadering binnen het W4 project voldaan wordt aan de in het Besluit Luchtkwaliteit gestelde normen. Het W4 project draagt bij aan een verbetering van de luchtkwaliteit in de wijken Kerkwijk, Oranjewijk en het Oude Dorp.

Het W4 project , de maatschappelijk en ruimtelijk verantwoorde inpassing van een verlengde verdiepte ligging van de A4 in samenhang met de ontwikkeling van gebieden langs de snelweg, is een samenwerking van de gemeenten Zoeterwoude, Leiden en Leiderdorp, de Provincie Zuid-Holland, het ministerie van Verkeer en Waterstaat (VWS) en het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijk Ordening en Milieu (VROM). Wat betreft de ontwikkelingen binnen Leiderdorp is de gemeente Leiderdorp daarbij een samenwerking aangegaan met Bohemen B.V.

Ontwikkelaar Bohemen bekijkt ruimtelijke problemen vanuit een ander dan gebruikelijk perspectief. Hierdoor konden oplossingen gevonden worden voor tal van onoplosbaar geachte ruimtelijke vraagstukken, zoals de omlegging van de A9 bij Badhoevedorp, de herontwikkeling van het huidig tracé van de N201 bij Aalsmeer, Sijtwende in Leidschendam-Voorburg en het W4 project.

einde persbericht



Ingezonden persbericht