Partij van de Arbeid


Den Haag, 06 oktober 2005


Vragen van het lid Arib(PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


over farmaceutische groothandelaren en tandartsen die regels overtreden


1. Hoe kan het dat groothandelaren in de farmacie op grote schaal de regels overtreden? (1)


2. Hoe komt het dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg nu pas met een onderzoek hiernaar komt? Klopt het dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg tot actie is gekomen na een klacht van een patient?


3. Deelt u de mening dat, wanneer deze patient niet aan de bel had getrokken, de Inspectie voor de Gezondheidszorg kennelijk niet eens op de hoogte was, laat staan tot actie was gekomen?


4. Wat vindt u van het feit dat driekwart van de tandartsen een loopje neemt met de voorschriften?


5. Hoe lang zijn deze praktijken aan de gang en hebt u wel eens eerder signalen hierover gekregen? Zo nee, hoe komt dat?


6. Deelt u de mening dat het verkopen van middelen die niet geregistreerd staan, tot ernstige schade kan leiden aan de volksgezondheid? Deelt u de mening dat u de verantwoordelijke minister bent voor de Volksgezondheid?


7. Wat vindt u ervan dat 1 op de 5 apotheken geen apotheker heeft? Bent u nog steeds van mening dat een apotheker per apotheek niet hoeft?


8. Bent u bereid tot het intrekken van vergunningen van die groothandelaren die zich niet aan de wet houden, en sancties tegen de betrokken tandartsen te nemen?


9. Bent u bereid deze vragen voor dinsdag 11 oktober, uiterlijk 12 uur, te beantwoorden?


1. Rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg