Gemeente Delft

Supermarkt C1000 in winkelgebied Zuidpoort is door de inwoners van Delft uitgeroepen tot meest toegankelijke gebouw van Delft. Woensdagavond, tijdens de Week van de Toegankelijkheid, ontving de heer Peek, vestigingsmanager van C1000, uit handen van wethouder Rensen de Prijs voor de Toegankelijkheid. Het is de bedoeling dat de prijs jaarlijks uitgereikt wordt.

C 1000 ontving 67% procent van de stemmen en laat daarmee de andere vier genomineerde gebouwen (M&S Mode aan Vestpoort 1, winkelcentrum de Hovenpassage, gezondheidscentrum Tanthof en ziekenhuis Reinier de Graaf - gebouw H) ver achter zich. De heer Peek was 'supertrots' met de prijs. In eerste plaats vindt hij het een blijk van waardering van het Delftse publiek voor de inzet van C1000 die voor de nieuwbouw veel geïnvesteerd heeft in de toegankelijkheid van de winkel. Daarbij komt de prijs uitgerekend op woensdag 5 oktober, 'de dag van de supermarkt'. Natuurlijk blijft C1000 zich ook in de toekomst inzetten voor toegankelijkheid, iets wat het Panel Gehandicaptenbeleid met deze prijs ook beoogt: eigenaren van openbare gebouwen motiveren de toegankelijkheid van hun gebouwen te verbeteren.

Ook Rensen benadrukte dat in Delft, en niet in de laatste plaats door de gemeente Delft, nog veel werk gedaan moet worden om gebouwen toegankelijk te maken voor iedereen. Dat de uitreiking van de prijs samenvalt met de ondertekening van de spoortunnel is volgens Rensen niet toevallig. "Als er een plek is die toegankelijk moet zijn voor iedereen, dan is het wel het station. Elk nieuwbouwproject moet al in een vroeg stadium toegankelijkheid meenemen in de bouwplannen."

De keuze voor deze vijf gebouwen kwam tot stand na een kritische beoordeling door het Panel Gehandicaptenbeleid, tevens initiatiefnemer van de Prijs voor de Toegankelijkheid. Het panel heeft dit jaar gebouwen binnen de categorieën 'economische bereikbaarheid' (winkels en horeca) en 'bereikbaarheid zorg' (ziekenhuizen en gezondheidscentra) beoordeeld op criteria als voorzieningen bij de entree, trappen en liften, ruimtecondities, bewegwijzering, inrichting, sanitair, vluchtvoorzieningen en veiligheid.

Voor de redactie

Nadere informatie bij: Sharon Buys, Communicatie gemeente Delft, tel. 260 29 75