Ingezonden persbericht


Amsterdam Anders/ De Groenen blij met stop preventief fouilleren

Amsterdam Anders/ De Groenen is zeer verheugd met de wijze stap van burgemeester Cohen tijdelijk te stoppen met preventief fouilleren. Vorige week donderdag deed het gerechtshof in Amsterdam de uitspraak dat preventief fouilleren niet zomaar mag.

Raadslid Jupijn Haffmans vroeg burgemeester Cohen direct te stoppen met preventief fouilleren. Na enig aandringen ging de rest van de raad daar in mee. Cohen echter niet, hij wilde eerst de uitspraak bestuderen. Haffmans: 'Ik ben blij dat Cohen de uitspraak goed bestudeerd heeft. En het is goed dat door die uitspraak de bescherming van privacy weer een thema wordt.'

Amsterdam Anders/ De Groenen verzet zich al jaren tegen onnodige repressie. Haffmans: 'Ik ben blij dat we het gerechtshof aan onze kant hebben om de vrijheid en privacy van burgers te waarborgen. Cohen moet nu echt met veel betere argumenten komen om mensen zonder verdenking te laten betasten.' De stadsdelen Centrum en Zuidoost zijn als risicogebieden bestempeld op basis waarvan de burgemeester preventief fouilleren toestaat. Volgens de rechter is dat onvoldoende reden om de privacy aan te tasten.


---