Time : 1:08:58 PM
Date : Thursday, October 06, 2005
Sender Name: SETCa-BBTK

Reactie BBTK op advertentie en pamflet van het ACV

ZAND IN DE OGEN !
De BBTK reageert als volgt op de advertentie en het pamflet van het ACV.

De onderhandelingen over sociale zekerheid en eindeloopbaan zijn nog niet afgelopen en sommigen afficheren reeds resultaten. Eerst zien en dan geloven.
Tot heden is er geen akkoord en/of tekst en vele punten blijven nog open voor verdere discussie. Laten we onszelf zeker geen zand in de ogen strooien.
De staking van vrijdag 7 oktober blijft nodig.

GEEN ECHT TEWERKSTELLINGSBELEID
De voorstellen van de regering hierover zijn ronduit ondermaats. Verdere lastenverlaging voor de werkgevers zal de sociale zekerheid extra belasten zonder enige garantie op bijkomende tewerkstelling, net zo min als dit al het geval was in het verleden.

SOCIALE ZEKERHEID NOG NIET GERED
De genomen maatregelen brengen misschien op korte termijn enig soelaas. De meer fundamentele herfinanciering en de structurele welvaartsvastheid van de uitkeringen (pensioenen) wordt pas gepland vanaf 2008, dus na het einde van de huidige regeringslegislatuur. Welke garanties hebben wij ?

BRUGPENSIOENLEEFTIJD OP DE HELLING
Brugpensioen zal toegelaten zijn vanaf 60 jaar: dit wordt de regel. Alleen voor zware beroepen (welke ?) en heel lange loopbanen (40 jaar ?) komen er uitzonderingen. Hoeveel werknemers zullen nog met brugpensioen kunnen gaan beneden de leeftijd van 60 jaar ?

SLACHTOFFERS VAN HERSTRUCTERINGEN BESTRAFT
Het zijn de werkgevers die beslissen hun bedrijf te herstructureren, niet de werknemers. Brugpensioen op 50/52/55-jarige leeftijd zou ook in de toekomst nog mogelijk blijven, maar alleen indien de werknemers alles gedaan hebben om een nieuwe job te vinden. De slachtoffers van een herstructurering verliezen anders hun recht op brugpensioen. En de "happy few" die toch met brugpensioen mogen, moeten beschikbaar blijven en dus nog jobs aanvaarden. De zoektocht naar een andere job zal in mindering gebracht worden van de opzegvergoedingen.

TIJDSKREDIET WORDT AFGEBOUWD
4/5de tijdskrediet wordt een recht, echter niet voor iedereen.Volledig tijdskrediet wordt gereduceerd tot 1 jaar. Bijkomende vergoedingen kunnen verminderen door nieuwe sociale bijdragen. En tijdskredieters worden nog altijd niet vervangen !

De punten waarop reeds een zogenaamd resultaat zou geboekt zijn tijdens de onderhandelingen stonden reeds in de basisnota van de regering of zijn er gekomen dankzij onze druk.
De meeste breekpunten die ABVV en ACV naar voor hadden geschoven, blijven overeind. Daarom is het nodig om verder druk uit te oefenen.

Daarom is staken op 7/10 niet voor niets !

Meer info :

Erwin De Deyn, Ondervoorzitter BBTK-ABVV : (GSM) 0475/27 31 33 Christian Roland, Voorzitter BBTK-FGTB : (GSM) 0475/34 94 61