Socialistische Partij


Economische samenwerking rijke landen helpt armen niet

06-10-2005 * "Als we de kat niet vragen om de muizen op te voeden in plaats van ze op te eten, waarom zou dan economische samenwerking van de rijkste landen van de wereld wel een geschikt instrument zijn om de armen en machtelozen van de wereld te hebben?" Die vraag stelde SP-senator Kox deze week aan de secretaris-generaal Johnston van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) tijdens de najaarssessie van de Raad van Europa in Straatsburg.

Tiny Kox De OESO is het economisch samenwerkingsverband van dertig rijke landen en voortgekomen uit het naoorlogse Marshallplan. Daarmee financierden de Verenigde Staten de wederopbouw van Europa in ruil voor haar erkenning als economisch, militair en politiek wereldleider. Later traden ook Japan, Zuid-Korea, Canada en Mexico tot de economische alliantie toe.

De OESO-landen controleren samen driekwart van de wereldhandel en zijn de thuishavens van vrijwel de 500 grootste multinationals. Met niet meer dan twintig procent van de wereldbevolking binnen hun grenzen, bepalen de dertig OESO-landen in belangrijke mate leven en welzijn van honderd procent van de wereldbevolking.

De OESO ontwikkelt economische analyses, rapporten, adviezen en verdragen voor zijn lidstaten en voor landen met wie samengewerkt wordt. Via het werk van de OESO wordt neoliberale globalisering wereldwijd gepromoot, tot tevredenheid van de Verenigde Staten, die nog steeds hoofdsponsor van de OESO zijn en opdraaien voor vijftig procent van de kosten.

Een keer per jaar dient de parlementaire assemblee van de Raad van Europa als internationaal parlementair toezichtorgaan op het werk en de koers van de OESO. De assemblee wordt dan versterkt met parlementaire delegaties uit de niet-Europese OESO-staten. Opmerkelijk genoeg ontbreken de Amerikanen daarbij altijd. Volgens senator Kox is dat een duidelijk teken dat de Verenigde Staten geen behoefte aan dit toezicht hebben. Het zou wijs zijn dat te onderkennen en niet langer als parlementaire façade voor de OESO te dienen.

Kox: "Niemand gelooft dat George Bush luistert naar wat wij hier zeggen, en dat geldt ook voor Chirac en de Duitse bondskanselier, wie dat ook wordt. Laten we daarom naar betere wegen zoeken om de OESO te controleren of nog beter werken aan de opheffing van dit overblijfsel uit de naoorlogse tijd. De OESO zegt dat het over het algemeen heel goed gaat met de door haar beïnvloede wereldeconomie. Maar de armen van de aarde merken daar niets van en de vernieling van natuur en milieu door ongerichte economische groei gaat almaar verder."

Hij stemde dan ook als woordvoerder van de fractie van Verenigd Europees Links tegen voorstellen om op de oude voet met de OESO verder te gaan. Een grote meerderheid van de parlementaire assemblee stemde daar wel voor, inclusief de sociaal-democratische delegatie.