Partij van de Arbeid


Den Haag, 06 oktober 2005


Vragen van het lid Noorman-den Uyl aan de staatssecretaris van SZW


over de schuldhulpverlening in de gemeente Maarssen


1

Kent u het besluit van de gemeente Maarssen om schuldhulpverlening alleen toe te staan aan mensen die een uitkering hebben op grond van de WWB?


2

Herinnert de staatssecretaris zich dat bij de wetsbehandeling van de Wwb door U gesteld is dat de gemeenten beleidsverantwoordelijk zijn voor de integrale schuldhulpverlening en het gemeentelijke minimabeleid en dat zij daarin zelf prioriteiten kunnen stellen en voor de financiering eigen middelen mogen inzetten?


3

Mag een gemeente zich bij het bieden van schuldhulpverlening beperken tot mensen met een bijstandsuitkering en burgers met een vergelijkbaar laag inkomen zoals alleen AOW, WAO, ANW, WW of een inkomen uit arbeid op het minimumniveau uitsluiten van gemeentelijke schuldhulpverlening?


4

De gemeente heeft de financiering van schuldhulpverlening ondergebracht onder de post minimabeleid; mag een gemeente op grond van de herkomst van het inkomen mensen uitsluiten van schuldhulpverlening of is de enige uitsluitinggrond de hoogte van het inkomen een grens die uit de toepassing van de bijzondere bijstand vloeit ter hoogte van maximaal 130% van het relevante bijstandsinkomen?


5

Indien het de gemeente niet vrijstaat schuldhulpverlening te beperken tot mensen met een bijstandsinkomen bent u bereid de gemeente daarop te wijzen en zonodig het besluit van de gemeente te vernietigen?


Memorie van antwoord aan de Eerste Kamer wetsbehandeling WWB