Gemeente Utrecht


2005 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
104 Vragen van de heer G.J. Weierink
(ingekomen 5 oktober 2005)

Op dinsdag 4 oktober berichtte het AD / Utrechts nieuwsblad dat de perrons 2,3,4 en 5 op station Utrecht Centraal zeer slecht te bereiken zijn voor medische hulpdiensten. Deze perrons zijn slechts te bereiken met ambulancemotoren, die een grote en onnodige omweg moeten maken. Deze motoren moeten via de taxi-standplaats Hoog Catharijne binnen rijden om vervolgens met een lift naar de platforms af te dalen. Voor ambulances zijn deze perrons zelfs in hun geheel onbereikbaar. Hierdoor moeten slachtoffers veel langer op hulpverlening wachten. In het geval van een grote calamiteit met meerdere slachtoffers kan dit tot rampzalige en ontoelaatbare situaties leiden. Deze onbereikbaarheid van de perrons van station Utrecht Centraal voor ambulances baart de VVD-fractie zorgen, zeker met het oog op de aankomende verbouwingen van het stationsgebied.
Dit geeft voor de VVD-fractie aanleiding tot de volgende vragen:

1. Sinds wanneer is het College bekend met deze problematiek en welke acties heeft zij tot nu toe ondernomen?
2. Welke maatregelen is het College voornemens te treffen om nu en tijdens de verbouwing van het station te kunnen garanderen dat het station bereikbaar wordt en blijft voor ambulances?
3. Hoe denkt het College Prorail te kunnen bewegen tot medewerking nu er geen wettelijke verplichting tot medewerking bestaat?
4. Speelt deze problematiek ook bij de andere stations in de gemeente Utrecht?
5. Hebben de andere hulpdiensten ook met deze problematiek te maken?
6. Deelt het College de opvatting van de VVD-fractie dat er op zeer korte termijn een oplossing voor dit probleem moet zijn?


---- --