FNV Bouw


FNV Bouw: nee tegen WMO

Ongeveer 300 uitkeringsgerechtigden en ouderen in de regio Noord van FNV Bouw, op 5 oktober 2005 bijeen in Marum, roepen de Tweede Kamer op niet akkoord te gaan met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Een brief van die strekking wordt op 7 oktober 2005 verstuurd aan de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Ross van VWS wil de WMO per 1 juli 2006 invoeren. De kritiek van de achterban van FNV Bouw richt zich niet op de goede bedoelingen van veel gemeenten: die willen de nieuwe wet best sociaal uitvoeren. Nee, vinden de leden van FNV Bouw, de structuur van de wet deugt niet. Die garandeert burgers niet een fatsoenlijke maatschappelijke ondersteuning. Laat staan dat de WMO de problemen van gehandicapten en mantelzorgers oplost.

Mensen met een fysieke of psychische beperking en de mensen om hen heen, de mantelzorgers, hebben nu moeilijk toegang tot voorzieningen. Ze komen ook in de knoop met de betaling en de uitvoering. En wat gebeurt er met de WMO? Dan zijn gemeenten verantwoordelijk voor welzijnswerk, voor voorzieningen voor gehandicapten en voor delen van de AWBZ, waaronder stukjes van de thuiszorg. Bedoeling is dat instellingen minder langs elkaar heenwerken en beter inspelen op de behoeften. Gemeenten krijgen een 'zorgplicht' voor een beperkt aantal strikt noodzakelijke voorzieningen, maar WMO-gelden worden niet 'geoormerkt'. Voor de rest hebben gemeente alle ruimte voor hun eigen prioriteiten, terwijl ze ook eigen bijdragen kunnen vragen. En daarbij is de nieuwe wet ook nog een bezuiniging van ¤ 135 miljoen. Kortom: wat gaat dat voor het niveau van de voorzieningen en voor de portemonnee van gehandicapten betekenen? Het zit de leden van FNV Bouw ook dwars dat er op dit soort processen nauwelijks controle is, behalve één keer in de vier jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen.

FNV Bouw
Postbus 520 - 3440 AM Woerden

Tel 0900 36 82 689 Fax 0348 423 610