Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Datum: 6 oktober 2005

Mensen in Nood/Cordaid opent giro 667 voor noodhulp Midden-Amerika

Tienduizenden slachtoffers door noodweer El Salvador en Guatamala

Lokale partnerorganisaties in El Salvador en Guatamala vragen Mensen in Nood/Cordaid met spoed om financiële hulp voor de noodsituatie door de overstromingen van afgelopen dagen. Mensen in Nood/Cordaid stelt vooralsnog 100.000 euro ter beschikking voor noodhulp, een bedrag dat in de komende dagen zeker zal oplopen. Giro 667 van Mensen in Nood, Den Haag is opengesteld voor noodhulp aan de getroffen gebieden.

Het geld is bedoeld om noodhulp te verlenen aan de vele duizenden mensen die hun huizen hebben verlaten en in centrale opvangplekken zitten. Door heftige regenval veroorzaakt door orkaan Stan zijn veel dorpen en steden overstroomd en bedolven onder modderstromen. Tot nog toe zijn bijna 170 doden geteld, honderden mensen worden vermist, enkele tienduizenden zijn dakloos geraakt. In El Salvador zijn mensen ondergebracht in officiële door de overheid ingerichte opvangplaatsen, hulp welke wordt gefinancierd met geld uit het Nationale rampenfonds van El Salvador. Duizenden menen verblijven echter op andere geïmproviseerde plaatsen en onderkomens en zijn verstoken van overheidshulp. Er is dringend behoefte aan dekens, water, medicijnen, voedsel en sanitaire voorzieningen. Het netwerk van Mensen in Nood/Cordaid geeft hulp aan deze slachtoffers. In El Salvador is er gelijktijdig ook een noodsituatie rond de uitbarsting op zaterdag 1 oktober jl. van de Ilamatepec vulkaan, gelegen 60 km ten westen van hoofdstad San Salvador. Hierbij vielen minstens 2 doden en werden enkele duizenden mensen geëvacueerd.

De Nederlander Antonio Coolen vanuit Guatamala stad: "Het lager gelegen kustgebied aan de Grote Oceaan waar een 9-tal rivieren uitmonden staat volledig onder water. Het dodental wordt geschat op 80-120, met 20.000 evacués. Veel huizen zijn weggevaagd. Grote zorg is er over de oogst die, na 4 dagen van aaneengesloten regen, volledig lijkt te gaan mislukken".

Na ramp Mitch in het najaar van 1998 zijn er in de getroffen landen in Midden-Amerika nationale rampenfondsen opgericht met de bedoeling om noodhulp door natuurrampen te financieren. In de eerste dagen na de overstromingen werd buitenlandse hulp daarom nog niet nodig geacht. Nu blijkt dat de nationale rampenfondsen ontoereikend zijn is buitenlandse hulp dringend gewenst. Onze lokale partnerorganisaties als Ormusa, SJD( Jesuit Development Service), Oikos, Mam en Fundasal vragen ons nu dringend om steun om de verleende hulp te kunnen bekostigen.

Mensen kunnen geld storten op giro 667 van Mensen in Nood, Den Haag, onder vermelding van orkaan Stan.



Ingezonden persbericht