Gemeente Rotterdam

Nr.165
6 oktober 2005

Proef afspraken bewoners en diensten voor leefbare straat

Menukaart Schoon en Heel

In Rotterdam start deze week een proef in dertien straten met een 'menukaart' voor Schoon en Heel. De menukaart is bedacht door Roteb en Gemeentewerken en bevat tien aanbiedingen voor extra dienstverlening. Bewoners van straten die meedoen aan het programma Mensen Maken de Stad, kunnen gebruik maken van extra schoonmaak en onderhoudswerkzaamheden zoals het verwijderen van graffiti, het repareren van straatmeubilair of het plaatsen van bloembakken. Als de proef slaagt, wordt eind november het aantal straten dat meedoet uitgebreid.

Niet vrijblijvend
Roteb en Gemeentewerken bieden de extra diensten aan bovenop de normale dagelijkse schoonmaakwerkzaamheden en straatonderhoud. De straten kunnen tijdens de proefperiode gebruik maken van de menukaart. Daarvoor gaan bewoners een Sociaal Contract aan met de diensten. De afspraken zijn niet vrijblijvend, ook van bewoners wordt verwacht dat ze de handen uit de mouwen steken. Zo spreken diensten en bewoners af dat het vuil op de juiste manier wordt aangeboden en dat er elk kwartaal een straatschouw wordt gehouden. Op de extra schoonmaakdagen moet de straat zoveel mogelijk autovrij worden gemaakt. Straten die plantenbakken willen, moeten deze ook zelf onderhouden. Bewoners kunnen drie keer per jaar gebruik maken van een van de aanbiedingen.

Mensen Maken de Stad
De aanbiedingen in de menukaart vormen onderdeel van het collegeprogramma Mensen maken de Stad. In dit programma staat het herstellen en verbeteren van de sociale verbondenheid in de stad centraal. Bewoners maken met elkaar en hun omgeving een straatagenda; afspraken over hoe met elkaar om te gaan om de straat prettig en leefbaar te maken. Het sociaal contract is onderdeel van de straatagenda. In 2006 moeten 150 straten een sociaal contract hebben getekend.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam