Ingezonden persbericht


Geachte redactie,
Nog een aanvulling op het persbericht van Mensen in Nood/Cordaid op de noodsituatie in Midden-Amerika.

Nederlander Antonio Coolen die voor onze organisatie werkzaam is en woont/werkt in Guatamala stad schrijft nog het volgende over de situatie in Guatamala:

Ik geef je nu via email nog wat additioneel nieuws.

De regering heeft dus de noodtoestand afgekondigd voor 30 dagen; dit vooral om de handen vrij te hebben bij het verlenen van hulp aan de slachtoffers.

18 van de 23 departamenten hebben schade.

Tot op dit moment loopt het dodental op tot boven de 100. Het aantal slachtoffers bedraagt ongeveer 40 duizend Er zijn bijna 20 duizend mensen geevacueerd. Veel mensen hebben noggeen kans gezien om te vertrekken uit het rampgebied omdat dit niet bereikbaar is. Pas vandaag wordne misschien helikopters ingezet.
Er zijn tot nu toe 95 opvangplaatsen georganiseerd waar de slachtoffers voorlopig onderdak krijgen en voedsel en medicijnen. 14 rivieren zijn buiten hun oevers getreden.
12 bruggen zijn weggeslagen zodat de communicatie tussen verschillende delen van het land niet mogelijk is.
Ongeveer 4 duizend huizen zijn verwoest.
Scholen en universiteiten zijn voorlopig dicht, ofschoon enkele prorgamma wel uitgevoerd worden.
CONRED is de nationale instantie die de hulp aan de slachtoffres coordineert.
De regering heeft gisteren de mensen gewaarschuwd voor gevallen van misbruik van hulp; ook handelaren zijn op het hard gedrukt geen misbruik te maken van de situatie. Daders zullen hard aangepakt worden.

Ok, Jos, dit even als enkele additionele data.

Antonio Coolen is telefonisch bereikbaar voor aanvullende informatie. Met vriendelijke groet,

Jos de Voogd
persvoorlichter Cordaid

Cordaid
070-3136 268
06-12991279
jdv@cordaid.nl
vrijdag niet op kantoor

Cordaid is de drijvende kracht achter Mensen in Nood, Memisa en Vastenaktie. Cordaid zet zich met hart en ziel in om armoede en onrecht te bestrijden. Geef ons werk een kans. Want de wereld is van iedereen. Meer weten? Bezoek onze nieuwe website: www.cordaid.nl