Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Ticket Turkije - deel 2
Uitzenddatum: Do. 6 oktober 2005, 20.30u

De Europese Unie heeft Turkije groen licht gegeven om te onderhandelen over de toetreding tot de EU. Past Turkije wel in de Unie? Dat is de vraag die in Netwerk centraal staat. In het tweede deel van een drieluik over Turkije een reportage over de rol van de islam.

Huiverig
'We mogen ons niet laten leiden door angst, bijvoorbeeld voor de islamâ, stelde premier Balkenende vorig jaar nog over de toetreding van Turkije. Toch lijken veel inwoners van de Europese Unie daar anders over te denken. Omdat aanslagen en extremistische denkbeelden vaak worden gelinkt aan de islam, zijn ze huiverig om miljoenen moslims deel uit te laten maken van Europa.

Hoofddoek
Bijna alle gelovige Turken zijn moslim, veelal soennitisch. Toch heeft de Turkse staat maatregelen getroffen waar in de meeste Europese landen nog over gediscussieerd worden. Zo is het dragen van een hoofddoek verboden op scholen, universiteiten en bij de overheid.

Verkeerd beeld
De Europese angst beperkt zich niet tot moslimextremisme. De Turkse cultuur is ook gebaseerd op de islam. Zo denken veel Europeanen dat man en vrouw in Turkije niet gelijk zijn. Er bestaat een verkeerd beeld van Turkije, zo vinden de Turken zelf.

Lichte onderwerpen
De onderhandelingen kunnen nog zeker tien tot vijftien jaar in beslag nemen. Turkije moet in die tijd belangrijke hervormingen doorvoeren. De eerste toetredingsgesprekken staan voor 20 oktober op de agenda. In de eerste plaats worden vooral lichte en technische onderwerpen besproken. Later volgen cruciale onderwerpen over bijvoorbeeld mensenrechten.

Niet onderhandelbaar
âZaken als vrouwenrechten of vrijheid van religie en meningsuiting zijn echter niet onderhandelbaarâ, stelde Europees Commissaris Olli Rehn dinsdag. ,,Het moeten feiten zijn voor elk land dat lid wordt van de Europese Unie.''

Het derde deel van het drieluik is te zien op dinsdag 11 oktober. Het eerste deel, over mensenrechten, werd op 4 oktober uitgezonden. De reportage is online nog terug te zien.