Ingezonden persbericht


Amsterdam, 6 oktober 2005

Meisjes mogen hun school niet in

School doet enthousiast mee aan experiment voor recht op onderwijs

Op donderdag 6 oktober mochten meisjes van basisschool Montessorischool Waalsdorp in Den Haag de school niet in! Hiermee wil de actie 100 miljoen.nl aandacht vragen voor het recht op onderwijs wereldwijd. Ruim 100 miljoen kinderen (vooral meisjes) gaan niet naar school. Een speciale 100 miljoen.nl-bus, waarin leerlingen filmpjes zien en zelf worden geïnterviewd, tourt door heel Nederland. Tweede-Kamerlid Kathleen Ferrier (CDA) opende met een speciale sleutel de deur van de school en praat met de jongens en meisjes over het belang van onderwijs voor alle kinderen in de wereld.

Het experiment
Tijdens de ochtend van 6 oktober werden de meisjes en jongens van groep 6 t/m 8 van elkaar gescheiden. De meiden mochten de school niet in. Een deel van de meisjes ging aan de slag met allerlei 'huishoudelijke' klusjes op en rond het schoolplein en een ander deel ging naar de bus. Om 11.00 uur kwam Tweede-Kamerlid Ferrier met de meisjes praten, om vervolgens de schooldeuren te openen. Met alle leerlingen praatte zij tenslotte na over het recht op onderwijs en deelname van meisjes in het onderwijs.

Samenbundelingscampagne Recht op Onderwijs
100 miljoen.nl is onderdeel van de Samenbundelingscampagne Recht op Onderwijs waarin ruim 20 organisaties samenwerken aan het mogelijk maken van basisonderwijs voor alle kinderen ter wereld. Deze campagne vraagt juist deze week aandacht voor de twee millenniumdoelen die zich richten op onderwijs: alle kinderen hebben recht op basisonderwijs in 2015 en evenveel meisjes als jongens moeten naar school kunnen. Deze millenniumdoelen zijn in 2000 door 189 regeringsleiders, waaronder Nederland, met elkaar afgesproken. Op www.rechtoponderwijs.nl staan alle activiteiten van deze organisaties die deze week plaatsvinden.

einde persbericht
Voor informatie over de plaatsen en tijdstippen waar de bus morgen komt, kunt u contact opnemen met Myriam Zuidervaart, Young Works, 020 419 98 40, 06-2042 0683.

NCDO betrekt mensen in Nederland bij internationale samenwerking door middel van campagnes en projecten. Als mensen al betrokken zijn, ondersteunt NCDO hen met informatie, geld of adviezen. De Samenbundelingscampagne Recht op Onderwijs is een initiatief van de NCDO.