Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Gezamenlijke begrotingsvergadering van de raadscommissies

Bezuiniging peuterspeelzalen is van de baan

BARENDRECHT (donderdag 6 oktober) ­ De voorgenomen bezuiniging van 76.000 euro op de subsi- dies aan de peuterspeelzalen gaat niet door. Tijdens een vergadering woensdagavond van de geza- menlijke raadscommissies besloot het college het voorstel in te trekken. Dit tot opluchting van de on- geveer 100 ouders en medewerkers die als toeschouwer bij de vergadering aanwezig waren. Op een eerder moment tijdens de vergadering maakte de heer Desloover, voorzitter van de Stichting Kinder- opvang Barendrecht (SKB), gebruik van het inspreekrecht en overhandigde hij vervolgens bijna 900 handtekening van bezorgde ouders aan de commissievoorzitter. Hoewel de bezuiniging op de subsi- dies aan peuterspeelzalen nu van de baan is, blijven bezuinigingen noodzakelijk om te komen tot een gezonde meerjarenbegroting. Op 31 oktober wordt duidelijk welke bezuinigingen de gemeente defini- tief zal doorvoeren en stelt de gemeenteraad de begroting voor 2006 vast.

Verschillende organisaties maakten woensdagavond van de mogelijkheid gebruik om in te spreken. Zo gaf de heer Van Heest van het Levend Landbouwmuseum De Kleine Duiker aan dat een beroepskracht noodzakelijk is om de dieren op de kinderboerderij te kunnen verzorgen. Verschillende raadsfracties lieten vooruitlopend op de definitieve besluitvorming op 31 oktober weten dat er wat hun betreft ruimte gezocht moet worden om een beroepskracht mogelijk te maken. Het college heeft hierop toegezegd met een voorstel te komen. Verder ver- zocht de voorzitter van de monumentencommissie, de heer Kramer, de gemeenteraad de voorgestelde bezui- niging op het monumentenbeleid te heroverwegen. En mevrouw Lubach van Stichting Alle-r-Hande deed de gemeenteraad het verzoek om de gemeentelijke subsidie met 25.000 euro te verhogen, zodat de stichting de teruglopende inkomsten en hogere kosten kan compenseren en zo de huidige activiteiten kan voortzetten. De raadsfracties nemen de inspraakreacties in beraad en wegen deze mee bij de uiteindelijke besluitvorming over de begroting op maandag 31 oktober.

Takendiscussie
De begrotingsbehandeling is een vervolg op de Takendiscussie die de gemeente in het voorjaar heeft ge- voerd. Met de Takendiscussie willen de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders dui- delijk inzicht krijgen in het nut en de noodzaak van alle gemeentelijke taken en het gewenste kwaliteitsniveau. Op basis van de uitkomsten van de discussie heeft de gemeenteraad op 27 juni al belangrijke keuzes ge- maakt voor de begroting van 2006 en het financiële meerjarenperspectief. Zo besloot de gemeenteraad te gaan bezuinigen op het onderhoud van het openbaar groen en het gemeentelijk Servicecentrum. Daarnaast vervallen 16 arbeidsplaatsen door het verminderen, aanpassen, uitbesteden of stopzetten van gemeentelijke taken. Zo wordt de inning en heffing van belastingen en heffingen waaronder de WOZ uitbesteed en bezuinigt de gemeente op communicatie. In de aanloop naar de begrotingsbehandeling in oktober is het financieel te- kort voor de jaren 2006 tot en met 2009 echter verder toegenomen. Daarom heeft het college opnieuw enkele bezuinigingsvoorstellen aan de gemeenteraad gedaan.

Noot voor de pers,