Vereniging Milieudefensie


Protestactie tegen ruimteverspilling bedrijventerreinen

'Makelaarskantoor' op stoep gemeentehuis Alphen

Amsterdam, 6 oktober 2005 - Vanavond om 19.30 uur plaatst Milieudefensie, samen met regionale milieuorganisaties en bewonerscomités, bij het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn een tijdelijke vestiging van `Milieudefensie Makelaardij'. Het is een protest tegen het plan om in de Oude Rijnzone 150 hectare bedrijventerreinen aan te leggen. De Alphense gemeenteraad vergadert vanavond over de `Ontwerp Transformatievisie Oude Rijnzone', waarin de plannen voor deze nieuwe bedrijventerreinen zijn opgenomen.

Uit onderzoek, verricht door STOGO-onderzoek+advies in opdracht van Milieudefensie en de Zuid-Hollandse Milieufederatie, blijkt dat door het opknappen van de bestaande bedrijventerreinen er hooguit 50 hectare aan nieuwe terreinen nodig is. Een besparing van ruim honderd hectare. `Door herstructureren en intensiever benutten van bestaande bedrijventerreinen kan worden voorkomen dat er wéér een deel van het Groene Hart wordt volgebouwd, ' aldus Willem Verhaak, campagneleider Ruimte en Landschap bij Milieudefensie.

In het tijdelijke kantoor van `Makelaardij Milieudefensie' wordt met foto's de grote leegstand en verpaupering op bestaande bedrijventerreinen als Rijnhaven in Alphen aan den Rijn en Grote Polder in Zoeterwoude in beeld gebracht. De raadsleden van Alphen aan den Rijn zijn uitgenodigd om, voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering, een kijkje te komen nemen. Hen wordt gevraagd niet in te stemmen met de aanleg van deze overbodige bedrijventerreinen. Ook wordt hen verzocht de enquête in te vullen die deze week bij ruim zestigduizend huishoudens in de regio in de bus valt.

Wat: Protestactie tegen verstening Groene Hart Wie: Milieudefensie, de Zuid-Hollandse Milieufederatie, Stichting Het Groen Hart, Stichting Initiatiefgroep Oude Rijnzone, Stichting Grote Polder Groene Hart en Wijkcomité Groenendijk Waar: Voor het gemeentehuis, Stadhuisplein 1, Alphen aan den Rijn Wanneer: Donderdag 6 oktober van 19.30 tot 20.30 uur

Het STOGO-rapport `Een alternatieve bedrijvenstrategie voor de Oude Rijnzone' is eerder deze week aan alle gemeenteraadsleden verstuurd. Tijdens het debat in de gemeenteraad zal Milieudefensie de bezwaren tegen de bouwplannen in de Transformatievisie toelichten.