Productschap Vis


Datum: 6 oktober 2005

Viskweeksector wil gezond en goed product blijven leveren

Den Haag 6 oktober 2005, De Nederlandse viskweeksector overhandigde vanmiddag zijn Gedragscode voor viskwekers in Nederland aan Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Daarmee laat deze snelgroeiende jonge en dynamische sector zien zijn verantwoordelijkheid te willen nemen voor de toekomst. Het belangrijkste doel is het bevorderen van een gezonde en dus vraaggestuurde viskweeksector in Nederland. Maar de gedragscode is vooral ook bedoeld om aan elke viskweker in Nederland een kompas te geven, hoe hij kan voldoen aan de maatschappelijke eisen van vandaag de dag.

Voor een groot aantal zal het een bevestiging zijn van de gebruikelijke handelwijze. Voor anderen een stimulans om de puntjes op de i te zetten. De gedragscode is bedoeld als handreiking naar iedereen die zich bezighoudt met het kweken van vis voor consumptie. Een kweker die produceert volgens de gedragscode mag ervan uitgaan dat hij voldoet aan de maatschappelijk normen van deze tijd, zegt Jan van Rijsingen, bestuurslid van het Productschap Vis en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Viskwekers, die de code namens de viskweeksector aan de Minister overhandigde. De gedragscode is daarom ook niet statisch, maar zal met enige regelmaat worden aangepast aan de ontwikkelingen in deze jonge dynamische sector.

Het gebruik van diergeneesmiddelen is altijd een gevoelig punt. Gelukkig zijn we in de Nederlandse viskweeksector op een punt beland waar in de Nederlandse visteelt nauwelijks meer gebruik hoeft te worden gemaakt van diergeneesmiddelen, aldus Van Rijsingen. Het gebruik van medicijnen in de Nederlandse visteelt is zeer gering en daalt nog steeds door de groeiende kennis van visziekten. De gedragscode gaat echter niet alleen in op medicijngebruik. Hij omvat ook de preventie van ziekten door de verbetering van de waterkwaliteit en andere leefomstandigheden, minimale belasting van het milieu en dierenwelzijnaspecten.

Deze gedragscode is in samenwerking met viskwekers, dierenartsen en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit opgesteld en kan vanwege de afstemming met betrokken partijen, rekenen op een groot draagvlak.
Deelname aan de gedragscode is vrijwillig. De overheid vindt het invoeren van de gedragscode een goed initiatief en is ervan overtuigd dat naleving ervan bijdraagt aan een verantwoorde ontwikkeling van een gezonde viskweeksector. In het verlengde hiervan zal de prioriteit van de controles dan ook liggen bij de viskwekers, die zich niet conformeren aan deze gedragscode.

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ziet duidelijke kansen voor een bloeiende innovatieve viskweeksector in Nederland. Het ministerie heeft in 2004 een Innovatieplatform Aquacultuur ingesteld en opende tevens twee stimuleringsregelingen voor viskweek in Nederland. Met de steun van het ministerie kunnen belangrijke ontwikkelingen en maatschappelijke vragen die op deze jonge viskweeksector afkomen worden opgepakt, zoals de ontwikkeling van een milieukeur, verbetering van dodingsmethoden, dierenwelzijn en medicijngebruik. Hiermee kan de Nederlandse viskweeksector maatschappelijk draagvlak creëren, dat nodig is voor een gezond en goed product dat in de top van de markt kan concurreren met goedkopere import.

De gedragscode is bedoeld voor alle viskwekers in Nederland. De code maakt geen onderscheid in soort, type of grootte van kwekerij. Hij is mede gebaseerd op de gedragscode voor aquacultuur van de FAO (wereldvoedselorganisatie) en de FEAP (Federation of European Aquaculture Producers).

Aanbieding gedragscode viskweek door Van Rijsingen.JPG (1112038 bytes)