Ingezonden persbericht

Internationale topsprekers naar Leiden voor symposium VeerStichting

Vele beroemdheden zullen spreken over het thema 'Moed Moet'

LEIDEN, 20050924 -- De VeerStichting haalt voor haar 26e symposium enkele internationale topsprekers naar Nederland. Op 6 en 7 oktober zullen deze beroemdheden in Leiden spreken over hoe zij het thema "Moed Moet", waarin het tonen van moed van een enkel individu de hele wereldorde kan veranderen, gestalte hebben gegeven. Sprekers zijn onder andere:


OMARA KHAN MASSOUDI- AFGHANISTAN. Met gevaar voor eigen leven stelde hij tijdens de burgeroorlog de belangrijkste kunstschatten van Afghanistan veilig (winnaar Prins Claus Prijs 2004) .
BENJAMIN BARBER- USA. Is adviseur van politieke hotshots waaronder Bill Clinton en voorspelde zes jaar voor de aanslag op het WTC de heilige oorlog tegen het Westen ("Jihad vs McWorld").
HARRY WU- CHINA, China's meest beroemde dissident, die zonder proces 19 jaar in een strafkamp zat. Na zijn vrijlating trok hij nog feller tegen de Chinese overheid ten strijde, waarmee hij zijn leven riskeerde.
PATRICK TERRY- USA. Deze aannemer wist de hele medische wetenschap op te schudden door als leek zelf het gen te ontdekken waar zijn beide kinderen dodelijk ziek van werden.
ERIC SCHLOSSER- USA. Onderzocht als journalist jarenlang de Fast Food industrie. Zijn boek "Fast Food Nation" deed Amerika's hamburgermaatschappij op zijn grondvesten trillen.
ASHOK KHOSLA - INDIA. Als lid van de Club van Rome vecht hij tegen de armoede, daarbij schuwt hij niet de grote mogendheden op hun verantwoording te wijzen.
DERK SAUER - RUSLAND. Hij wist een onafhankelijke krant en media-imperium op te bouwen in het door corruptie en afpersing geteisterde Rusland.

Verder zullen PATRICK CAMMAERT (commandant van de VN-troepen in Oost-Congo), RITA VERDONK, IVO OPSTELTEN, GIJS DE VRIES (EU-coördinator voor Terrorismebestrijding), DRIES VAN AGT en AFSHIN ELIAN(Iraans hoogleraar, strijder voor vrijheden ondanks bedreigingen door terroristen) het symposium bezoeken. Maarten Frankenhuis (bioloog) en Margriet Sitskoorn (neuroloog) zullen het hebben over wat moed doet met ons in fysieke zin.

Wij bieden een unieke kans op een interview met een van deze sprekers en de gelegenheid om kennis te maken met het Symposium van de VeerStichting. Voor meer informatie kunt te allen tijde contact met ons opnemen.


Het Symposium van de VeerStichting is uitgegroeid tot hét toonaangevend academisch symposium in Nederland. Ieder jaar vindt in de Pieterskerk in Leiden een ontmoeting plaats tussen 250 studenten en 250 vormgevers van de maatschappij. Zo waren Javier Solana, Prins Hassan van Jordanië en minister-president Balkenende de afgelopen jaren gast. Om deel te nemen, schrijven de studenten een essay van 700 woorden, waarna zij door een jury van hoogleraren geselecteerd worden. De drie beste essays zijn op 13 september jl. gepubliceerd in de Volkskrant. De 250 deelnemers uit bedrijfsleven, politiek, wetenschap en cultuur worden op persoonlijke titel uitgenodigd.




VeerStichting