Ingezonden persbericht

Fiscale levensloopregeling in veel gevallen ongunstig

RHEDEN, 20051006 -- Op de vernieuwde website www.spaarbox.nl kan men gratis een pensioenberekening maken. Het verschil tussen pensioensparen fiscaal in Box1 en Box3 wordt zichtbaar gemaakt. Alle denkbare pensioengaten en -breuken worden in een paar stappen berekend. Verrassend genoeg blijkt dat, in heel veel gevallen, Box3pensioensparen een uitstekende keuze is. Ook ten opzichte van de nieuwe levensloopregeling.


Alle nadelen van het fiscaal gesubsidieerd pensioensparen in Box 1, zoals collectieve bijspaarregelingen, lijfrentepolissen en de levensloopregeling worden duidelijk weergegeven naast de vrijheid van het Box3pensioensparen. Men kan in Box3 zelf bepalen wanneer men met pensioen wil gaan en hoe het gespaarde vermogen wordt opgebouwd (bijv. in een eigen woning). Iets wat veel mensen zal aanspreken. Temeer daar er in de bruto/nettoverhouding, op enkele uitzonderingen na, weinig of geen prijsvoordelen te behalen zijn.

De pensioenberekeningsmethode van Spaarbox.nl is eenvoudiger dan het doen van de elektronische belastingaangifte, waarvan ruim 1 miljoen huishoudens gebruik maken. In een begrijpelijke heldere taal wordt de consument van de benodigde informatie voorzien, waarna een pasklare oplossing voor het pensioenprobleem wordt berekend. De consument kan vervolgens zelf in de markt gaan kijken, welke productoplossing hij of zij wenst.
Spaarbox.nl presenteert zich als een rekentool waarbij het beleggingsrisico nader wordt belicht.
M.b.t. het nabestaandenpensioengat kan de consument, vanwege de behoefte om hier snel wat aan te verbeteren, een op de persoonlijke situatie afgestemde lineair dalende risicoverzekering aanvragen tegen een scherp tarief. Uiteraard staat het ook hier weer vrij om contact op te nemen met het eigen intermediair of om zelf in de markt te gaan kijken naar een product.

De door Spaarbox.nl gehanteerde berekeningsmethode vloeit voort uit de wettelijke aanpassingen, die door de Europese Unie (EU) zijn opgelegd. De EU verlangt transparantie in de kostenstructuur van financiële producten. De bewaking hiervan ligt besloten in nieuwe nationale wetgeving, de Wet Financiële Diensten (WFD). Daarnaast stelt de uitvoerder van deze WFD, de Autoriteit Financiële Markten (AFM), dat bij een pensioenadvies ook de fiscale verschillen tussen Box1 en Box3 toegelicht moeten worden.