Ingezonden persbericht


NEDERLANDSE DANSDAGEN
7, 8 EN 9 OKTOBER 2005

Het festival de Nederlandse Dansdagen vindt dit jaar voor de achtste keer plaats en presenteert een selectie van de meest opvallende, ontroerende en belangwekkende dansvoorstellingen. De voorstellingen worden speciaal voor het festival hernomen en in één weekend gepresenteerd in Theater aan het Vrijthof, het Derlon Theater, de Toneelacademie, het Huis van Bourgondië, Bonnefanten Museum en op andere locaties in Maastricht. De NPS doet verslag van de Nederlandse Dansdagen op televisie.

Naast de voorstellingen van o.a. Nederlands Dans Theater, Conny Janssen Danst, Meekers, Introdans, Nanine Linning en vele anderen bestaat het programma uit een aantal speciale nieuwe festivalprojecten.

Orfeo ed Euridice van Emio Greco I PC voor het eerst te zien in Nederland! Speciaal voor het openingsprogramma van de Nederlandse Dansdagen toont Emio Greco | PC het dansgedeelte uit de 3de acte van Gluck's opera Orfeo ed Euridice (1762). Dit omvangrijke project dat zij in 2004 op uitnodiging van het Edinburgh International Festival en in samenwerking met Opera North aangingen mag gerekend worden tot een hoogtepunt van het afgelopen seizoen en was nog niet eerder in Nederland te zien. Voor de presentatie tijdens de Nederlandse Dansdagen wordt de muziek van Gluck uitgevoerd door het Limburgs Symphonie Orkest en het Vocaal Collectief Antwerpen. De enscenering van deze opera laat de unieke visie van Greco en Scholten zien op de klassieke mythe van Orpheus en zijn reis door de onderwereld om zijn geliefde Euridice terug te halen uit de Hades. Deze productie betekent een volgende stap in het werk van Emio Greco | PC om dans op zijn merites te onderzoeken, afgewogen tegen een andere kunstdiscipline.

Welke dansstudenten mogen zich in openbare masterclasses de 'Nieuwe Oogst' noemen? Dit festival gaat de eerste editie van Nieuwe Oogst van start. In dit nieuwe initiatief staan de meest talentvolle, gevorderde dansstudenten van de vijf Nederlandse dansacademies dansstudenten centraal, die samen de 'nieuwe oogst van dansers' vormen. De studenten volgen intensieve masterclasses bij choreografen als Ed Wubbe, choreograaf en artistiek leider van het Scapino Ballet Rotterdam, en Emio Greco en Pieter C. Scholten van Emio Greco I PC. Zij krijgen de kans zich tijdens het festival te presenteren aan choreografen en publiek! We zien vol spanning hoe de zeer jonge dansers omgaan met de uiteenlopende werkwijze van de choreografen. En hoe op hun beurt de choreografen duidelijk maken wat zij van de dansers willen zien. Het spannende proces wordt met de camera gevolgd en zal op verschillende momenten tijdens het festival op film aan het publiek worden getoond.

Buikdansers, streetdansers, en tapdansers gaan in Tij in duet met professionele dansers! Ieder jaar initieert het festival een project waarbij professionals en amateur-dansers samenwerken. Waar voorheen de uitwisseling plaatsvond tussen professionele choreografen en amateur-dansers ligt dit jaar de nadruk op een ontmoeting tussen de amateur-dansers en professionele dansers. Onder andere buikdansers, streetdansers, flamencodansers en tapdansers gaan in duet met dansers uit het professionele circuit onder leiding van Ronald Wintjens en Stefan Ernst. In TIJ is de wisselwerking tijdens het maakproces voor hen de belangrijkste inspiratiebron.

Informatie en kaartverkoop: Theater aan het Vrijthof 043-3505555 Programma: www.nederlandsedansdagen.nl

De Nederlandse Dansdagen is een samenwerkingsverband tussen Theater aan het Vrijthof, Directie Overleg Dans en NPS Televisie en komen tot stand met bijdragen van Ministerie van OCW, Provincie Limburg, Gemeente Maastricht, ABP Pensioenfonds en VSB Fonds.

Noot voor de redactie (