KLM


Teylers museum in haarlem

Nieuw delfts blauw klm-huisje

AMSTELVEEN, 31 augustus 2005 - Ter ere van de 86ste verjaardag van KLM verschijnt er ook dit jaar weer een nieuw Delfts blauw huisje. De Delfts blauwe huisjes zijn meestal een replica van een historisch Nederlands pand. Voor het 86ste exemplaar viel de keus op Teylers Museum in Haarlem omdat het het oudste museum is in Nederland. De eerste officiële uitreiking van het huisje vindt plaats op de dag van de 86ste verjaardag van KLM, namelijk 7 oktober 2005. Het huisje wordt op die dag overhandigd door de heer Varwijk, directeur KLM Nederland aan mevrouw Scharloo, directeur Teylers Museum.

De Delfts blauwe huisjes, gevuld met Bols Jonge Jenever, worden al sinds de jaren vijftig door KLM tijdens intercontinentale vluchten aan World Business Class-passagiers uitgereikt. Vanaf 1994 loopt het aantal in de collectie synchroon met de leeftijd van KLM. Sindsdien wordt ieder jaar een nieuw exemplaar aan de collectie toegevoegd. Inmiddels zijn de KLM-huisjes in binnen- en buitenland een geliefd verzamelobject.

Het Museum
Teylers Museum dateert uit 1784 en is genoemd naar Pieter Teyler van der Hulst (1702-1778), een vermogende Haarlemse laken-en zijdefabrikant. Als vertegenwoordiger van de Verlichting had hij grote belangstelling voor kunst en wetenschap en op beide terreinen legde hij verzamelingen aan. In zijn testament bepaalde hij dat zijn vermogen moest worden besteed aan de bevordering van kunst en wetenschap. De uitvoerders van Teylers testament besloten een museum te bouwen waarin voorwerpen van kunst en wetenschap verenigd zouden worden. De boeken dienden voor studie, de natuurkundige instrumenten werden gebruikt voor demonstraties, terwijl over de tekeningen werd gediscussieerd tijdens kunstbeschouwingen. Fossielen en mineralen speelden een rol bij de openbare lessen. Tegenwoordig organiseert het museum verschillende tentoonstellingen en presentaties waarin delen van de collectie in het voetlicht worden gezet. Collectie en gebouw vormen echter nog steeds een historisch ensemble met een sinds de 19de eeuw vrijwel ongewijzigde opstelling.

Dit jaar staat Teylers Museum aan de vooravond van een belangrijke tentoonstelling. In samenwerking met het British Museum in Londen en het Ashmolean Museum in Oxford presenteert het museum van 6 oktober 2005 t/m 8 januari 2006 negentig tekeningen van Michelangelo. Voor het eerst in de geschiedenis worden de werken uit deze drie verzamelingen bijeengebracht. De meeste getoonde tekeningen zijn voorstudies van bekende bouw- en schilderopdrachten in Rome en Florence. Centraal staat de Sixtijnse Kapel in Rome met de fresco's op het plafond en de wandschildering van het Laatste Oordeel.