Gemeente Haarlem

Arjan Erkel, 607 dagen tussen leven en dood

Op vrijdag 7 oktober vertelt Arjan Erkel het indrukwekkende verhaal van zijn ontvoering in Bibliotheek Noord aan de Planetenlaan 170 in Haarlem. De avond duurt van 20.00 uur tot 22.00 uur. De toegang bedraagt E 7.50, met HaarlemPas E 6.50.

Cultureel antropoloog Arjan Erkel werkt voor Artsen zonder Grenzen in de Russische deelrepubliek Dagestan als hij in augustus 2002 wordt ontvoerd. Twintig maanden zou zijn gijzeling duren.

Zijn hele gevangenschap brengt Erkel door in de slechtst denkbare omstandigheden. Meerdere malen vreest hij voor zijn leven. Vaak wordt hij heen en weer geslingerd tussen hoop en wanhoop of voelt hij zijn einde naderen tijdens nachtelijke ritten in de kofferbak van een auto.

Ondanks angst, eenzaamheid en onzekerheid ontwikkelt hij een eigen overlevingsstrategie:
Communiceren met de vijand. Hoop houden, positief blijven en hardnekkig volharden de omstandigheden zo leefbaar mogelijk te houden.

Arjan Erkel vertelt op indringende wijze hoe het voelt om al die maanden opgesloten te zitten en afgesloten te zijn van de wereld. Ook vertaalt hij zijn ervaringen naar hedendaagse problematiek. Zo doet hij suggesties over onder andere positief denken en omgaan met angst.

Over zijn gijzeling schreef Erkel het boek:: "Ontvoerd, 607 dagen tussen leven en dood".
Tijdens deze avond is zijn boek te koop.

Deze lezing werd mede mogelijk gemaakt door de welwillende medewerking van ASSEMBLEE BV Internationaal Sprekersbureau Maastricht. Zie ook: www.assemblee.nl

Meer informatie is verkrijgbaar via telefoonnummer 023 - 511 53 00.



Gemeente Haarlem