Universiteit van Amsterdam

PERSBERICHT

Openingsconferentie van het Amsterdams Centrum voor Conflict Studies (UvA) op 7 oktober

Etnische spanningen als katalysator voor maatschappelijke verandering

Interculturele conflicten maken onlosmakelijk deel uit van de huidige politieke en maatschappelijke situatie. We zijn dan ook gedwongen ons aan te passen en creatieve oplossingen te vinden voor nieuwe problemen als radicaal terrorisme, etnische spanningen in stadswijken en segregatie op scholen. Wetenschappers, beleidsmakers, hulpverleners en maatschappelijke organisaties zien zich geconfronteerd met de vraag of en hoe interculturele conflicten kunnen worden beheerst en positief beïnvloed ('conflicttransformatie'). Deze vraag staat op 7 oktober 2005 centraal op de openingsconferentie van het Amsterdams Centrum voor Conflict Studies (ACS), een nieuw interdisciplinair Kennisnetwerk van de Universiteit van Amsterdam.

De conferentie wordt georganiseerd in samenwerking met de Gemeente Amsterdam. De bijeenkomst heeft tot doel een uitwisseling van ideeën en ervaringen tot stand te brengen tussen wetenschappers en mensen die in de praktijk direct te maken hebben met interculturele conflicten en de gevolgen daarvan. De conferentie bestaat uit een plenair gedeelte en twee ronden workshops.

Programma conferentie
Ankie Verlaan, lid van het College van Bestuur van de UvA en tevens voorzitter van de Adviesraad Diversiteit en Integratie van de Gemeente Amsterdam, zal het welkomstwoord spreken. De keynote speech wordt verzorgd door Herbert Kelman, emeritus professor aan de Universiteit van Harvard en voormalig directeur van het Program on International Conflict Analysis and Resolution. Kelman geldt als dé autoriteit op het gebied van de transformatie van conflicten.

De workshops bestrijken een breed scala aan aspecten van interculturele conflicten; van de rol van de media, en uitingen van conflicten op school tot de vraag hoe moslimjongeren, al dan niet succesvol, manoeuvreren tussen twee culturen. De bijeenkomsten zijn multidisciplinair van aard en opgezet om maximaal te profiteren van de kennis en ervaring van de deelnemers. Twee specifieke voorbeelden zijn een workshop van David Laws (MIT, Urban Studies and Planning) met ambtenaren van de Gemeente Amsterdam over de potentie van 'onderhandelend bestuur' voor conflicttransformatie in de Diamantbuurt en De Baarsjes, en een workshop over de wisselwerking tussen internationale en nationale rechtspleging bij de vervolging van internationale misdrijven, met medewerking van Alphons Orie, rechter bij het Joegoslavië tribunaal. Amsterdams Centrum voor Conflict Studies
Het Amsterdams Centrum voor Conflict Studies is een nieuw interdisciplinair kennisnetwerk van de UvA dat voorziet in samenwerking tussen wetenschappers en professionals op het gebied van onderwijs en onderzoek. Uitgangspunt is dat conflicten niet alleen negatieve effecten hebben maar ook kunnen fungeren als katalysator voor maatschappelijke verandering en leiden tot innovatie. De benadering van het centrum gaat ervan uit dat conflicten in veel gevallen inderdaad constructief kunnen worden getransformeerd. Activiteiten omvatten onder meer conferenties, workshops en openbare debatten; cursussen en trainingen; advies en contract onderzoek.

Meer informatie voor de redacties: informatie over de conferentie en het ACS kunt u vinden op www.fmg.uva.nl/acs, of neem contact op met dr. Jeannette Mak (coördinator ACS), tel. 020-525 3923 / 06-5129 8761.