06-1 0-2005
Het Maandblad Geestelijke volksgezondheid in oktober

Het nieuwe nummer van het Maandblad Geestelijke volksgezondheid verschijnt op 7 oktober.

De Nationale Dag Geestelijke volksgezondheid op maandag 10 oktober staat in het teken van depressie een van de meest voorkomende en levensbedervende aandoeningen. Honderdduizenden Nederlanders lijden eraan, en velen van hen langdurig.

Chronische depressie is moeilijk te behandelen maar het kán, zeggen Marc B.J. Blom en Kosse Jonker: niet alleen met psychofarmaca maar ook met cognitieve therapie, interpersoonlijke psychotherapie en een nieuwe, speciaal ontworpen behandeling: cognitive-behavioral analysis system of psychotherapy (cbasp). De drie hebben met elkaar gemeen dat ze nogal intensief zijn. In Nederland is de merkwaardige gewoonte ontstaan om een psychotherapeutische behandeling vrij kort te laten duren, met een frequentie van één zitting per twee weken, merken de auteurs op, Dat lijkt onvoldoende voor deze langdurig zieke patiënten. Zal de Tweede Kamer daar rekening mee houden als ze dezer dagen beraadslaagt over de toekomst van langdurige psychotherapie?

Drie van de tien chronisch depressieven hebben tevens problemen met drank of drugs. Je zou hopen dat ze daar vanaf komen zodra hun depressie opklaart. Maar nee, constateert psychiater Els Noorlander: uit een recente overzichtsstudie blijkt dat er nog geen pil tegen depressie én verslaving bestaat. A. Honig bespreekt een proefschrift over kinderen wier ouders lijden aan de manisch-depressieve stoornis, en Theo Festen recenseert een boek over grote geesten die daarmee waren behept pardon: begiftigd.

Terwijl er alom wordt gezucht over het nieuwe zorgstelsel, bespeurt psychiater Jos Dröes daarin nieuwe kansen. Psychiatrische patiënten zijn niet de zelfbewuste zorgconsumenten waar Hoogervorst van droomt, en de hulp die ze krijgen is moeilijk onder te verdelen in cure, care en ondersteuning. Dat laatste geldt vooral voor rehabilitatietrajecten, die immers vaak over grenzen heen gaan. Maar juist daarom moet rehabilitatie voortaan centraal staan, stelt de auteur.

Systeemtherapeute Marjon Boschman werkt in buurten waar hulpverleners worden beschouwd als bevoogdende bemoeials. Dat wantrouwen is een late reactie op pogingen om onmaatschappelijke gezinnen mores te leren in aparte wijken als Asterdorp, Tuindorp Buiksloot en Floradorp (Amsterdam-Noord), onder het gezag van een woningopzichteres. Sommige families wisten zich beter te ontworstelen aan die status van asocialen dan andere en dat verschil in inburgering wordt nog altijd gevoeld.

---

Het MGv is een uitgave van het Trimbos-instituut in samenwerking met Bohn Stafleu Van Loghum. Het heeft een onafhankelijke redactie. Journalisten en politici kunnen een gratis exemplaar aanvragen: tel. 030-2971100 (fax: 030-2971111) mgv@trimbos.nl of: MGv, Postbus 725; 3500 AS Utrecht. Anderen kunnen een exemplaar bestellen bij BSL Klantenservice, Postbus 246; 3990 GA Houten; 030-6383736 (fax: 030-6383999) http://www.bsl.nl

Zie ook het MGv op de website.