FNV

Vrijdag gaat bond naar moskee met informatie over AOW-gat

Moskeegangers en bezoekers van theehuizen en markten krijgen vrijdag bezoek van de vakbond. Bestuurders wijzen er op dat mensen van buitenlandse afkomst in een AOW-gat dreigen te vallen omdat ze te weinig rechten hebben opgebouwd.
De voorzitter van FNV Bondgenoten, Henk van der Kolk, bezoekt tussen de middag de Marokkaanse moskee El Islam in Den Haag. "We besteden al langer aandacht aan dit probleem. Het is logisch dat we de mensen gaan opzoeken, want zij komen niet zo gemakkelijk naar ons. Als de berg niet tot Mohammed wil komen, moet Mohammed naar de berg gaan."

Op www.fnbvbondgenoten.nl/aow zijn de locaties en tijdstippen te vinden. Ook op vrijdag 14 oktober gaat de bond met informatie over het AOW-gat op stap.

Vooral migranten merken te laat dat ze geen volledige AOW hebben opgebouwd. Meer dan 360 duizend mensen, vaak allochtonen die op latere leeftijd naar Nederland zijn gekomen, kampen met een AOW-gat.

Wie tussen zijn of haar vijftiende en vijfenzestigste langer dan een jaar in het buitenland woonde, bouwde in die periode geen rechten voor de volksverzekering op. Per jaar buitenland scheelt dat 2 procent opbouw, met als gevolg het AOW-gat.

Een korting van 40 procent komt zo al gauw voor. "En dan te bedenken dat de AOW alleen een uitkering op het sociaal minimum is waar mensen van buitenlandse afkomst vaak voor het grootste deel op aangewezen zijn", benadrukt de vakbondsbestuurder voor ouderen van FNV Bondgenoten, Osman Elmaci.

"Deze mensen zijn hier naartoe gekomen met hun dromen over een beter leven en terugkeer naar hun moederland", weet Elmaci." Maar dan moeten zij na hun 65ste nog aankloppen voor bijzondere bijstand. Dat is een hard gelag want de sociale dienst eist dat de mensen steeds na drie maanden terugkomen naar ons land."

Nu steeds meer gastarbeiders de pensioengerechtigde leeftijd bereiken, wordt het probleem zichtbaar. Mensen die niet van de regel op de hoogte zijn, kunnen op hun 65ste voor een onaangename verrassing komen te staan.

FNV Bondgenoten wil allochtonen attent maken op het risico van een AOW-gat. Daarom voert de bond een voorlichtingscampagne in grote steden en bedrijven. Op 7 en 14 oktober deelt de vakbond folders uit. Daarna volgen nog informatiebijeenkomsten.

De informatiecampagne gaat gelijk op met een lobby naar de politiek. FNV Bondgenoten wil onder meer dat iemand die veertig jaar in Nederland heeft gewoond toch de volledige AOW krijgt. Dit zou niet alleen voor allochtonen gelden, maar ook voor Nederlandse emigranten die terugkeren. Op 24 november belegt FNV Bondgenoten een debat met politici over het probleem.

"Een generaal pardon voor de eerste generatie gastarbeiders is natuurlijk duur maar zou wel heel terecht zijn", zegt vakbondsbestuurder Elmaci. "Het is bovendien toch een kwestie van vestzak - broekzak. Als mensen geen volledige AOW krijgen, moeten ze aankloppen bij de gemeenten om toch nog op het sociaal minimum te komen. Dat levert veel onnodige administratieve rompslomp op."

Ook moeten er meer mogelijkheden komen om belastingvrij te sparen voor pensioen. "We zullen opnieuw aankloppen bij de politiek", zegt vakbondsvoorzitter Van der Kolk. "We moeten druk zetten om aan deze onrechtvaardige regeling een eind te maken. En we willen een vorm van maatschappelijke actie ontplooien met de stem van de mensen zelf."

Kijk op www.fnvbondgenoten.nl/aow voor meer informatie.