Provincie Groningen

Een Kunstraad voor stad en provincie 6 oktober 2005

Er komt vanaf 2006 één Kunstraad voor stad en provincie, dat hebben de colleges van GS en B. en W. besloten. Dit moet leiden tot ondermeer snellere afhandeling van subsidieverzoeken en meer kansen voor nieuwe aanvragers. De Kunstraad zal gevraagd en ongevraagd adviseren over het te voeren cultuurbeleid van stad en provincie en zal zelf initiatieven ontwikkelen en opdrachten verstrekken.

Hiermee heeft de Kunstraad meer taken dan de 'oude' adviescommissies GAC en PABK en krijgt voor de uitvoering van die taken de beschikking over verschillende budgetten. De Kunstraad wordt interdisciplinair (podiumkunsten en beeldende kunst) en zal in de vorm van een stichting opereren.

Dit alles staat in de door GS en B. en W. vastgestelde conceptnota adviesstructuur 'Van Vorm tot Inhoud, de Groninger Kunstraad'. De nota wordt vrijdag 7 oktober a.s. tijdens een conferentie toegelicht aan het culturele veld.

Kunstraad Groningen
De Kunstraad zal bestaan uit professionals en deskundige liefhebbers uit het culturele veld en opereert zelfstandig. Dat houdt ondermeer in dat de Kunstraad zelf haar adviseurs aanzoekt en besluiten kan nemen over subsidieverlening.

Echter, de colleges van GS en B. en W. krijgen nog wel de kans om achteraf binnen twee à drie weken te reageren op deze besluiten. Binnen de doelstellingen die de provincie en gemeente voor het cultuurbeleid hebben geformuleerd, kan de Kunstraad zelfstandig initiatieven ontwikkelen.

Voor de gemeente gaat het dan om het zoeken naar ontwikkelingsmogelijkheden voor jong talent. Voor de provincie gaat het om het versterken van de culturele infrastructuur door het leggen van verbanden en initiëren van samenwerking tussen instellingen. De Kunstraad zal samenwerking zoeken met landelijke cultuurfondsen.

Om nieuwe aanvragers meer kans te geven, is het mogelijk dat de Kunstraad gebruik maakt van tijdelijke externe adviseurs voor vast omschreven projecten, zoals de ondersteuning van een project waarvoor subsidie wordt gevraagd.

Deze projectondersteuning kan een artistiek-inhoudelijk, een zakelijk of een netwerkkarakter hebben. Het komt nu nog te veel voor dat aanvragen worden afgewezen, omdat zij niet volgens de juiste criteria zijn opgesteld. Deze nieuwe werkwijze moet de kansen op subsidie van nieuwe aanvragers - ook bij de landelijke cultuurfondsen - vergroten. Provincie en gemeente willen hiermee de dynamiek in het culturele veld versterken.

Budgetten
De Kunstraad krijgt de beschikking over verschillende budgetten.

Van de provincie:

* Incidentele Culturele Activiteiten EUR 90.000;
* versterken Productiefunctie EUR 100.000;
* verstrekken Opdrachten EUR 50.000.

Van de gemeente:

* Incidentele Culturele Activiteiten EUR 180.000;
* Expositie-presentatie EUR 68.100;

* Groningse Nieuwe EUR 200.000.

Het landelijke Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunst heeft zich bereid getoond om in de Kunstraad te participeren en beslist binnenkort hoeveel middelen hiertegenover staan.

Conferentie Kunstraad Groningen
Tijdens een werkconferentie 7 oktober a.s. in het Groninger Museum krijgt het culturele veld informatie over de plannen rond de Kunstraad en kan men meepraten over de praktische invulling. Allerlei zaken komen aan de orde: indientermijnen, behandeltermijnen van subsidieverzoeken en bijvoorbeeld benodigde deskundigheid van adviseurs. De uitkomsten worden meegenomen in de definitieve adviesstructuurnota, die eind dit jaar ter besluitvorming aan de raad en aan de staten wordt aangeboden, zodat de nieuwe Kunstraad per 1 januari 2006 operationeel kan zijn.

6 oktober 2005