Gemeente Ede

nummer 202 / Ede, 3 oktober 2005

Arno van der Valk krijgt aanmoedigingsprijs
Lavinia Meijer winnares Edese Cultuurprijs 2005

Herman Krebbers zal op 7 oktober 2005 de Edese Cultuurprijs 2005 uitreiken aan de Bennekomse harpiste Lavinia Meijer. De aanmoedigingsprijs gaat naar Bennekommer Arno van der Valk, die zich bezig houdt met onderzoek naar de geschiedenis van de regio, vooral op literair gebied.

De jury, bestaande uit schrijver/cabaretier Hans Dorrestijn, edelsmid Anneke Schat en de voorzitter van de Lunterse Muziekvereniging Kunst na Arbeid, de heer Hans Klomp, is onder de indruk van het technisch bijna perfecte spel van Lavinia Meijer. Vitaal en met veel zeggingskracht vertolkt zij de klassieke muziek van barok tot hedendaags. De jury roemt haar vertolkingen van de sonates van Scarlatti en de harpversies van enkele preludes en fugas uit Das Wohltemperierte Klavier van Johan Sebastiaan Bach. De jury heeft in haar overweging ook betrokken dat Lavinia het zichzelf niet makkelijk gemaakt heeft door een instrument te kiezen dat zij als solo-instrument wil promoten. Voor de harp zijn slechts weinig composities geschreven.

Lavinia Meijer begon haar carriére op negenjarige leeftijd aan de Bennekomse muziekschool. Zij is, volgens de jury, een muzikante met een grote toekomst, ook buiten Europa.

De aanmoedigingsprijs kent de jury toe aan Arno van der Valk. Van der Valk houdt zich bezig met de geschiedenis van de regio, voornamelijk op literair gebied. Zo heeft hij onder andere geschreven over `De Hoge Veluwe in de letterkunde` (2004). Hij gaat daarbij zeer gedegen te werk en betreedt gebieden die tot dan toe zijn verwaarloosd. Door zijn gedrevenheid en professionele aanpak, stelt de jury, levert hij een belangrijke bijdrage aan de lokale literaire geschiedschrijving.
---