Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Speechpunten van minister Dekker bij de ontvangst van de toolkit 'Duurzame woningbouw' in Den Haag op 7 oktober 2005.

Geachte heer Van Oosten, dames en heren,

Ik wil u allereerst hartelijk danken voor deze toolkit 'Duurzame woningbouw'. Geen gereedschapskist, maar een mooi boekwerk, dat gewoon in de boekwinkel is te verkrijgen. Wel zo praktisch! Deze toolkit laat hoe ook de Koninklijke Bam Groep zijn verantwoordelijkheid wil nemen voor duurzame woningbouw. En dat is nodig in een tijd waarin Nederland zich hard moet inspannen om de uitstoot van CO te verminderen en zo de Kyoto-afspraken na te komen.

Zoals u allen weet, streeft VROM prestatiegericht werken in de bouw na. Ook als het gaat om duurzaamheid. Daarom hebben wij de ontwikkeling van de toolkit financieel ondersteund. Maar de grootste inspanning is toch geleverd door uzelf. Ik waardeer het dat de BAM een vertaalslag heeft gemaakt van het redelijk abstracte principe van prestatie-afspraken naar de praktijk. Daarmee maakt u zichtbaar dat ook voor u milieuvriendelijk, energiezuinig en gezond bouwen tot de alledaagse praktijk behoort. Met deze toolkit hebt u niet alleen een praktisch naslagwerk tot stand gebracht, u laat er ook mee zien waar u voor staat!

Wat is mij onder meer opgevallen in de toolkit? U geeft van de verschillende pakketten voor energiebesparing helder aan wat de kosten en de baten zijn. Dat zijn goed samengestelde pakketten met bijvoorbeeld een combinatie van dikke isolatie, zonne-energie en natuurlijke vormen van koeling als zonwering en bodemkoeling.

Ook wordt aangegeven wat de concrete milieuwinst is van het gebruik van materialen als duurzaam geproduceerd hout. U staat ook uitgebreid stil bij ventilatievoorzieningen en geluidwering, die beide de gezondheid bevorderen. En de maatregelen die u bespreekt, kunnen een CO -reductie tot maar liefst vijftig procent mogelijk maken.

Nu de toolkit is uitgebracht, gaat u niet op uw lauweren rusten. U start met cursussen en lezingen om de toolkit bij collega's onder de aandacht te brengen. En naar ik heb begrepen, is daar veel animo voor. Zo wordt er in het najaar een cursus over prestatiegericht werken door NVB en Neprom aan hun leden aangeboden.

Ook het ministerie van VROM zal deze werkwijze zelf als goed voorbeeld naar voren brengen bij de stimulering van milieuvriendelijk, energiezuinig en gezond bouwen. Ik zie ook een relatie met de energietransitie voor de gebouwde omgeving die wij willen realiseren. Die transitie beoogt een hoge besparing op de lange termijn. Met de voorgenomen aanscherping van de Energieprestatiecoëfficiënt die voor 1 januari 2006 op de rol staat, nemen we daar al een voorschot op. De eis gaat dan voor nieuwe woningen van 1.0 naar 0.8. De toolkit bespreekt niet alleen energiebesparingspakketten die direct kunnen worden toegepast. Hij biedt ook perspectief voor de verdere toekomst, waarin besparingspercentages rond de vijftig procent ten opzichte van de huidige nieuwbouw realiseerbaar zijn. Daarmee geeft de toolkit dus tegelijkertijd bruikbare suggesties voor de energietransitie.

Dames en heren, ik rond af. Uw toolkit sluit aan bij de manier waarop mijn ministerie zelf duurzaamheid in de bouw wil stimuleren.

Uw toolkit maakt inzichtelijk welke maatregelen kunnen worden getroffen om bepaalde duurzaamheidspretaties in de bouw te realiseren, en welke expertise daarvoor nodig is. Ten tweede geeft de toolkit een helder overzicht van verschillende besparingspakketten en de bijbehorende kosten en baten. En de toolkit levert tot slot een integraal beeld door te kijken naar alle aspecten die met duurzaam bouwen te maken hebben. Van gezondheidsaspecten tot de milieueffecten van materialen. Nogmaals hulde voor deze toolkit. Ik hoor graag hoe de concepten en maatregelen in de praktijk worden gebracht. En, omdat ik weet dat u daar nu al aan werkt: succes met de volgende toolkit!

Ik dank u hartelijk voor uw aandacht.