Ingezonden persbericht

Amsterdam, 16 juni 2005

NEDERLANDSE DANSDAGEN
7, 8 en 9 oktober 2005, Maastricht

Hoogtepunten dansseizoen 2004-2005 bekend!

Het eerste weekend van oktober wordt het dansseizoen traditiegetrouw geopend in Maastricht met de Nederlandse Dansdagen. Uit meer dan 100 premières hebben Joy Arpots, Bruno Barat, Caroline Harder, Saskia Vroom en Paul Waarts, de selectiecommissie van de Nederlandse Dansdagen, een selectie gemaakt van de meest opvallende, ontroerende en belangwekkende dansvoorstellingen uit het voorafgaande seizoen. De selectie van de achtste editie van de Nederlandse Dansdagen wordt officieel bekend gemaakt op 16 juni 2005 om 18.00 uur tijdens het Holland Festival in het nieuwe Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam.
De geselecteerde voorstellingen worden speciaal voor het festival in reprise genomen in Theater aan het Vrijthof, het Derlon Theater, de Toneelacademie, het Huis van Bourgondië, Bonnefanten Museum en andere locaties in Maastricht. Het festival biedt daarmee de unieke kans om in een weekend lang te genieten van het Nederlandse dansaanbod .
De NPS doet uitgebreid verslag van het festival op televisie.
Met de Nederlandse Dansdagen wordt de Dansweek geopend met extra veel bijzonder dansprogramma door heel Nederland. De 5e editie van de Dansweek vindt plaats van 7 tot en met 16 oktober 2005, en heeft als thema 'de smaak van dans'.

In de bijlage vindt u een overzicht van de geselecteerde voorstellingen. Toegevoegd is steeds een citaat uit de motivatie van de selectiecommissie.

Naast de te hernemen voorstellingen bestaat het festivalprogramma uit een aantal unieke nieuwe projecten:

Openingsprogramma live begeleid door het Limburgs Symfonie Orkest
De avond van vrijdag 7 oktober zal in het teken zal staan van het geraffineerde samenspel tussen dans en muziek. Het Limburgs Symfonie Orkest opent de avond met een juichende ouverture en stuwt de dansers met de live begeleiding van de voorstellingen tot grote prestaties!

Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht
Deze prijs, een bedrag van E 12.000,- dat beschikbaar wordt gesteld door de gemeente Maastricht, krijgt met ingang van dit jaar een nieuwe invulling. Met de prijs wordt door een kunstenaar nieuw werk gecreëerd dat te zien zal zijn tijdens het festival.

Nieuwe Oogst
Onder de titel Nieuwe Oogst krijgen dansstudenten van de vijf Nederlandse dansacademies de kans zich tijdens het festival te presenteren met als doel het verkrijgen van een stageplek bij één van de Nederlandse dansgezelschappen.

Prof-amateurdansersmix
Waar voorheen de uitwisseling plaats vond tussen choreografen en amateur-dansers ligt dit jaar de nadruk op een ontmoeting tussen de professionele dansers en amateur-dansers. Buikdansers, streetdansers, flamencodansers en tapdansers gaan in duet met dansers van de Nederlandse dansgezelschappen. Het geheel komt onder leiding van Ronald Wintjens en Stefan Ernst samen in een grote finale.

Informatie en kaartverkoop: Theater aan het Vrijthof 043-3505555

De Nederlandse Dansdagen is een samenwerkingsverband tussen Theater aan het Vrijthof, Directie Overleg Dans en NPS Televisie en komen tot stand met bijdragen van Ministerie van OCW, Provincie Limburg, Gemeente Maastricht, ABP Pensioenfonds en VSB Fonds.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht