Vlaamse overheid

Vlaamse Regering in kort bestek - 7 oktober 2005

Op voorstel van minister-president Yves LETERME en van van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

Gelet op de aanpassing van de lonen met 2% per 1 september 2005 - in functie van de evolutie van het indexcijfer - beslist de Vlaamse Regering tot gedeeltelijke verdeling van een provisioneel krediet om de meerkost te dekken.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje MOERMAN:

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering definitief tot toekenning van steun voor projecten ter ondersteuning van het ondernemerschap. Het is de bedoeling de projecten te selecteren volgens een wedstrijdformule waarbij de bevoegde minister, na een oproep, een vooraf vastgestelde subsidie-enveloppe verdeelt onder de best gerangschikte aanvragen. Er wordt een budget voorzien van 1,5 miljoen euro. De steun bedraagt 50% van de aanvaardbare kosten, met een maximum van 250.000 euro. Dit besluit vindt zijn oorsprong in de veelheid aan bottom-up geformuleerde initiatieven ter bevordering van het ondernemerschap waarbij de beoordeling ad hoc geschiedt, los van een bestaand generiek kader. De ontwikkeling van een regelgevend kader waarbij via een oproepsysteem projecten tegen elkaar worden afgewogen en de beste initiatieven overheidssteun zullen verkrijgen, laat de overheid toe de beschikbare middelen op de meest efficiënte en effectieve wijze te besteden.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief de oprichting goed van het intern verzelfstandigd agentschap 'Agentschap Economie'. De oprichting van dit agentschap is gebaseerd op het besluit van de oprichting van het 'Subsidieagentschap voor Economie en Werkgelegenheid' dat in juni 2004 al definitief werd goedgekeurd. De herdefiniëring van de beleidsdomeinen, waarbij het beleidsveld 'werkgelegenheid' werd ondergebracht in het nieuwe beleidsdomein 'Werk en sociale economie', maakte een volledige herziening van dit besluit noodzakelijk.


* * *

De Vlaamse Regering bekrachtigde begin mei 2004 het decreet tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid 'Vlaams Agentschap Ondernemen', aangenomen door het Vlaams Parlement op 29 april 2004. Nu keurt ze principieel de inwerkingtreding van dit decreet goed. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse Regering bekrachtigde begin mei 2004 het decreet dat het kader vaststelt tot oprichting van de provinciale ontwikkelingsmaatschappijen (POM), aangenomen door het Vlaams Parlement op 29 april 2004. Nu keurt ze principieel de inwerkingtreding van dit decreet goed. Deze POM's vormen het instrument waarmee elke provincie haar sociaal-economisch beleid uitvoert. De provincies kunnen een erkenning aanvragen voor de oprichting van een POM tot uiterlijk 6 maand na de inwerkingtreding van het decreet tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap met rechts- persoonlijkheid Vlaams Agentschap Ondernemen'. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje MOERMAN, van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN en van Vlaams minister Kris PEETERS:

De Vlaamse Regering verleende medio juli haar akkoord voor een onteigening, bij voorkeur met minnelijke schikking, door het Havenbedrijf Gent van de terreinen van de NV Sidoco gelegen aan het Sifferdok in de haven van Gent. De onteigening moet gezien worden binnen de ambitie om een homogene automobielcluster te creëren aan het Sifferdok en het streven naar eenheid van beheer en uitbating binnen het havendomein. De Vlaamse Regering vroeg de minister van Economie om, in samenspraak met de minister van Financiën en Begroting, een opdracht te geven aan de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) voor onder meer het voortzetten en zonodig uitbreiden van de bestaande afspraken over de (voor-)financiering aan Sidoco in afwachting van de realisatie van de onteigeningsprocedure. PMV mocht ook een achtergestelde lening van 12 miljoen euro toestaan aan het Havenbedrijf Gent voor de globale financiering van de onteigening. Nu beslist de Vlaamse Regering het budget voor de onteigening te verhogen tot maximaal 13 miljoen euro.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE:

De Vlaamse Regering kent een toelage van 1,03 miljoen euro toe aan het 'Koninklijk Werk IBIS' voor haar werking in 2005. Om tegemoet te komen aan de schrijnende sociale toestanden in de visserij werd in 1906 het Koninklijk Werk IBIS vzw gesticht door ZKH Prins Albert. Sinds de stichting zijn al meer dan 1.950 kinderen uit het hele land opgenomen. Bij opname wordt prioriteit gegeven aan weeskinderen, jongeren met familiale of sociale problemen, kinderen waarvan de vader visser is en jongeren die zich geroepen voelen tot een maritieme opleiding. Het Koninklijk Werk IBIS vzw omvat het basisonderwijs, het secundair onderwijs en het internaat.


* * *

In het kader van het sectorconvenant voor de artistieke sector kent de Vlaamse Regering 102.000 euro toe aan de vzw Kunstenloket en 51.000 euro aan het Sociaal Fonds Podiumkunsten vzw. Ze hecht ook haar goedkeuring aan het ontwerpprotocol van samenwerking in het kader van het akkoord 2005-2007 met de sociale partners van de sector 'het vermakelijkheidsbedrijf'.


* * *

Medio september keurde de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief de reglementaire basis goed voor de vernieuwde samenstelling van de Vlaamse Onderwijsraad. Nu beslist ze principieel om 'Vlaams Onderwijs Overleg Platform' (VOOP) te vervangen door 'Overlegplatform voor Kleine Onderwijsverstrekkers' in alle raden waar het hogervermelde besluit VOOP vermeldt. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE, van Vlaams minister Inge VERVOTTE en van Vlaams minister Bert ANCIAUX:

De Vlaamse Regering beslist, na advies van de privacy- commissie en van de Raad van State, definitief een gezondheidsinformatiesysteem op poten te zetten dat bestaat uit een operationele en epidemiologische dimensie. Het goedgekeurde ontwerpdecreet legt de decretale basis vast voor gegevensuitwisseling en de onderlinge afstemming van diverse gegevensbanken. De operationele dimensie heeft betrekking op de individuele gezondheidsverlening aan een cliënt en beoogt de continuïteit en de kwaliteit van de individuele zorg- verlening te verzekeren; zoals de opvolging van programmatische preventieacties, bijvoorbeeld borst- kankerscreening en vaccinatiecampagnes. De epidemiologische dimensie betreft niet-
individualiseerbare gegevens. Doel hiervan is een globaal inzicht te verwerven in de gezondheidstoestand van de bevolking, zorgbehoeften, zorgaanbod en zorggebruik en zo beleidsinformatie te genereren. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Inge VERVOTTE:

Door de Kamer van Volksvertegenwoordigers werd op 23 juni 2005 een ontwerp van wet goedgekeurd over de invoering van een bijdrage ten laste van bepaalde rechtspersonen. De wet legt onder meer aan de in deze wet gedefinieerde instellingen de verplichting op zich bij het Rijksinstituut voor de sociale verzekeringen der zelfstandigen in te schrijven. De Vlaamse Regering keurde medio juli een lijst met raadgevende organen goed, die uitgesloten dienen te worden uit het toepassingsgebied van de wet betreffende de invoering van een jaarlijkse bijdrage ten laste van bepaalde instellingen. Nu beslist ze de Regionale Stuurgroepen Integrale Jeugdhulp aan deze lijst tot te voegen.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet met de bepalingen tot begeleiding van de begroting 2006. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de SERV, de MiNa-raad, de Raad voor Cultuur en de VlOR, daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Kris PEETERS:

De Vlaamse Regering stemt in met een voorontwerp van wet dat instemt met het protocol van 1988 over het Internationaal Verdrag van 1966 over de uitwatering van zeeschepen. Het Verdrag stelt minimale veiligheidseisen vast voor de uitwatering en waterdichtheid van zeeschepen die internationale reizen maken. Om de naleving van deze eisen te verzekeren, heeft het verdrag een schouwings- en certificatiesysteem ingevoerd.


* * *

De Vlaamse Regering stemt in met een voorontwerp van wet dat instemt met het protocol van 1988 over het Internationaal Verdrag van 1974 over de beveiliging van mensenlevens op zee. Het verdrag van 1974 stelt minimale veiligheidseisen vast voor de constructie, de uitrusting en de exploitatie van zeeschepen die internationale reizen maken. Om de naleving van deze eisen te verzekeren, heeft het verdrag een schouwings- en certificatiesysteem ingevoerd.


* * *

In uitvoering van het Kaderdecreet Bestuurlijk Beleid beslist de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief tot oprichting van de intern verzelfstandigde agentschappen zonder rechtspersoonlijk- heid (IVA's) 'Agentschap Infrastructuur' en 'Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust' binnen het beleidsdomein 'Mobiliteit en Openbare werken'.


* * *

De Vlaamse Regering bepaalt haar standpunt in verband met een voorontwerp van wet over het vastleggen van vliegprocedures. Doel is de nodige veiligheid en stabiliteit te bieden aan het vliegverkeer en een betere garantie van rechtszekerheid te geven aan de burgers en de overheden van dit land. De Vlaamse Regering bevestigt de noodzaak om zo snel mogelijk tot een wetgevend kader te komen met betrekking tot het vastleggen van vliegprocedures, maar keurt het voorontwerp van wet niet goed voor zover en in de mate dat bepaalde zaken niet geregeld zijn bij samenwerkingsakkoord ter uitvoering van deze wet.

Op voorstel van Vlaams minister Marino KEULEN:

De Vlaamse Regering keurt principieel het besluit goed over de aanwending van het fonds B2 door het Vlaams Woningfonds (VWF) van de Grote Gezinnen, ter uitvoering van de Vlaamse Wooncode. De wijzigingen beogen enerzijds de maximale verkoopwaarde bij het VWF op te trekken en anderzijds de uitbreiding van de doelgroep. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Kathleen VAN BREMPT:

De Vlaamse Regering stemt in met een voorontwerp van wet met diverse bepalingen in verband met mobiliteit. Het gaat om de volgende drie bepalingen: de minimumbedragen voor de dekking van de burgerlijke aansprakelijkheid voor treinmaatschappijen met een buitenlandse vergunning die opereren op het Belgische net, het beroepsgeheim van de leden van de Dienst Regulering van het spoorwegvervoer, en het opnemen van specifieke begrotingsbepalingen in de begrotingswet en de beschikking om de bevoegde federale minister te machtigen om aanvullende pensioenen uit te betalen aan gewezen personeelsleden van het Nationaal Bureau voor de voltooiing van de Noord-Zuid verbinding.


-----
einde

-----