Gemeente Amsterdam

Het ritme van de haven

7 oktober 2005
---
Nieske Dekker

De film `Het ritme van de haven'is op het Nederlands Film Festival, dat van 28 september tot en met 7 oktober in Utrecht wordt gehouden, uitgekozen tot een van de meest artistiek interessante opdrachtfilms van het afgelopen jaar. De film is gemaakt door Piet-Harm Sterk van het filmproductiebedrijf Stetz in opdracht van het Gemeentelijk Havenbedrijf Amsterdam.

De film geeft in 8 minuten een flitsend beeld van de dynamiek van de Amsterdamse haven waar verschillende soorten werk, in de scheepvaart, de industrie en de dienstverlening, samenkomen. Origineel aan ´Het ritme van de haven´ zijn de cameravoering (ontleend aan de techniek van clips) en de muziek, die geinspireerd is op de vele geluiden die in de haven te horen zijn. Tijdens Sail 2005 was de film al op verschillende locaties te zien. Op de dag van de opdrachtfilm, donderdag 6 oktober, was `het ritme van de haven' de openingsfilm.

De documentaire `Haven, omzwervingen in de nacht', waarin de Amsterdamse haven ook een hoofdrol speelt, kreeg een prijs voor de beste muziek. In deze documentaire staan de mensen centraal, die `s nachts in de haven werken.