Nederlands Uitgeversverbond

Uitgevers ongerust over koers mediadebat

P E R S B E R I C H T
7 oktober 2005

---

De voorzitter van het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) maakt zich zorgen over de koers die in het huidige mediadebat wordt gevolgd. Daarin is onvoldoende aandacht voor de rol en functie die andere media dan publieke omroep, zoals tijdschriften en kranten, vervullen. Anno 2005 is behoefte aan een breed en samenhangend media- en informatiebeleid.

In een open brief aan staatssecretaris Van der Laan van Cultuur en Media en de Vaste Kamercommissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft Loek Hermans, voorzitter van het NUV, verzocht om in het mediadebat en bij de vormgeving van het mediabeleid ook stil te staan bij de belangen van printmedia. Zo pleit hij voor meer ruimte voor samenwerking tussen publieke omroep en uitgevers.

Hermans wil dat de overheid randvoorwaarden creëert waarbinnen economisch gezonde mediabedrijven zich kunnen ontplooien en waarbinnen op basis van eerlijke concurrentie de samenleving wordt voorzien van een gevarieerd informatieaanbod. Hij vindt de huidige discussie waarin de nadruk op de publieke omroep ligt, nog te beperkt.

Het rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid over een toekomstbestendig mediabeleid dat eerder dit jaar verscheen, biedt volgens het NUV aanknopingspunten voor een nieuw mediabeleid. Hermans betreurt het dan ook dat de discussie over dit rapport is uitgesteld tot volgend voorjaar. Volgens hem moet zo snel mogelijk worden gestart met de discussie over en vormgeving van een meer samenhangend mediabeleid, omdat de ontwikkelingen in de markt op volle kracht doorgaan.

Het Nederlands Uitgeversverbond is de brancheorganisatie en werkgeversvereniging van uitgevers van boeken, tijdschriften en kranten in Nederland. Het NUV behartigt de collectieve belangen van alle aangesloten uitgevers en vertegenwoordigt circa 90% van de Nederlandse uitgeverijbranche.

J. Bommer
directeur

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
- Loek Hermans, voorzitter NUV, tel. 020 4309 150 / 015 2191 228
- Jan Bommer, directeur NUV, tel. 020 4309 150
- Fiona Vening, Juridische & Economische Zaken NUV, tel. 020 4309 168, e-mail f.vening@nuv.nl