Ministerie van Defensie


---


---

Berging Halifax afgerond

7-10-2005 13:51:00

De berging van de neergestorte Halifax in de Oranjepolder bij Hank is afgerond. De RAF bommenwerper werd daar eind mei 1944 op de terugvlucht van een bombardement in Aken door een Duitse Messerschmitt uit de lucht geschoten. Tijdens de opgraving, die vijf weken in beslag nam, is ongeveer 80 procent van de wrakstukken teruggevonden. Bergers troffen ook botresten aan van de waarschijnlijk vijf bemanningsleden die nog in het toestel moesten zitten.

Vijftien man hebben handmatig de drie stukken grond waarin wrakstukken lagen, ontleed. Tussen de brokstukken vonden zij, behalve onder meer een flinke hoeveelheid munitie, asbest en radioactieve stoffen, ook wat persoonlijke bezittingen van de bemanning. Er zaten geen bommen meer in het toestel.

De botresten en eigendommen van de bemanningsleden afkomstig uit Groot-Brittannië, Canada, Zuid-Afrika en het vroegere Rhodesië (nu Zimbabwe) zijn voor onderzoek overgebracht naar de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht.

De Britse overheid fungeert als aanspreekpunt voor de landen van herkomst van de militairen. De uiteindelijke teraardebestelling van de stoffelijke resten zal gebeuren volgens de wens van die landen. De Bergings- en Identificatiedienst zal ze een dag voor de begrafenis overdragen aan vertegenwoordigers van de ambassades.

De officiële afsluiting van de bergingsoperatie werd bijgewoond door onder anderen vertegenwoordigers van de Britse en Canadese ambassade, enkele veteranen en gemeenteraadsleden van Werkendam, de gemeente waaronder Hank valt.