Gemeente Nijmegen
persbericht
|DATUM NUMMER PERSBERICHT        |
|7 oktober 2005 C085             |

Gemeentebelastingen omlaag

De gemeentelijke woonlasten gaan volgend jaar voor eigenaar/gebruikers ruim 14% omlaag en voor gebruikers (huurders) met percentages tussen 60 en 84%, afhankelijk van de waarde van de woning. Dit is het gevolg van het wegvallen van de Onroerende Zaak Belasting (OZB) voor gebruikers. De gemeenten krijgen van het rijk als compensatie een hogere uitkering uit het zogeheten 'gemeentefonds'.

Nijmegen krijgt van het rijk echter veel minder dan de wegvallende gebruikers-OZB. Dat komt doordat de gemeente in het verleden het rioolrecht en de afvalstoffenheffing in de OZB heeft opgenomen. Dit vooral om de belasting sterker inkomensafhankelijk te maken. Nijmegen is nu gedwongen om het rioolrecht en de afvalstoffenheffing weer in te voeren.

De bezitters en bewoners van de goedkopere woningen gaan er door het vervallen van het gebruikersdeel van de OZB financieel minder op vooruit dan die van de duurdere. Het college van B&W betreurt dit, maar kan daar niets aan doen. Het is het onvermijdelijke gevolg van het schrappen door het rijk van het gebruikersdeel.

De gemeente had de lokale lasten verder kunnen verlagen, maar het college stelt voor dit níet te doen, met name om de gevolgen van bezuinigingen van het rijk op te vangen, onder meer op het minimabeleid. Het college wil de mensen met de zwakste schouders zoveel mogelijk ontzien.

Voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met M.Delissen, doorkiesnummer 2382

Korte Nieuwstraat 6

6511 PP Nijmegen

Telefoon (024) 329 91 11

Telefax (024) 2378

E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres

Postbus 9105

6500 HG Nijmegen

---- --