FNV

Coalitie voor tomatenplukkers uit Florida komt banden smeden

Een delegatie van een maatschappelijke coalitie die het opneemt voor tomatenpukkers in Florida, toert door Europa om banden en strategieën te smeden. Maandag ontvangt FNV Bondgenoten de Amerikanen op het regiokantoor in Amsterdam.
Jarenlang eiste de CIW voor de tomatenplukkers op de grote farms in het tuinbouwgebied rond Immokalee hogere lonen van de werkgevers. Vier jaar geleden verlegde de vakbond het terrein naar de fastfoodketen Taco Bell die de meeste tomaten in de regio opkoopt.

De eis was dat Taco Bell één penny per pound meer moet betalen en van de toeleveranciers respect voor de basisrechten van werknemers vraagt. De fastfoodketen weigerde. Daarop begon een boycotcampagne met steun van onder meer kerken en studenten- en migrantenorganisaties.

De actie had succes. In maart sloot de CIW een akkoord met moederbedrijf Yum! Brands dat ook eigenaar is van hier bekende ketens als Kentucky Fried Chicken en Pizza Hut. Taco Bell betaalt de geëiste penny meer en werkt alleen met toeleveranciers die werknemersrechten respecteren en het extra geld ook aan de tomatenplukkers ten goede laten komen. Dat komt neer op een verdubbeling van de lonen.

De coalitie van maatschappelijke organisaties heeft de smaak te pakken en wil de acties uitbreiden naar andere fastfoodketens.