Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Financiën

Persbericht ministerraad
7 oktober 2005

FINANCIËLE JAARVERSLAGGEVING BEURSGENOTEERDE ONDERNEMINGEN ONDER TOEZICHT

De ministerraad heeft op voorstel van minister Zalm van Financiën en minister Donner van Justitie ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van een wetsvoorstel waarmee het toezicht op de jaarverslaggeving van beursgenoteerde ondernemingen wordt geregeld. Het door het wetsvoorstel te introduceren toezicht moet bijdragen aan een verbeterde toepassing van de verslaggevingsvoorschriften door beursgenoteerde onderneming en een verder herstel van het vertrouwen in de financiële markten. In het wetsvoorstel krijgt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de bevoegdheid jaarrekeningen te toetsen aan geldende regelgeving en op te treden als er twijfels zijn over de toepassing van die regels.

In de huidige regelgeving met betrekking tot jaarrekeningen ontbreekt een mechanisme om op systematische wijze tekortkomingen in de financiële verslaggeving op te sporen. Ook kent de huidige procedure een hoge drempel voor een individuele belegger om een procedure tot herziening van de financiële verslaggeving te starten, met name door de hoge kosten.

De AFM krijgt daarom de bevoegdheid om een procedure bij de Ondernemingskamer te starten als de financiële verslaggeving naar het oordeel van de AFM niet in overeenstemming is met de daarvoor geldende voorschriften. Dat zijn vanaf dit jaar de International Accounting Standards. Met het wetsvoorstel zal ook de positie van de accountant ten opzichte van het bestuur van de onderneming worden versterkt doordat de AFM fungeert als een stok achter de deur.

De AFM zal niet het werk van de accountant overdoen. Evenmin zal de AFM toetsen of de door een vennootschap gepresenteerde verslaggeving een getrouw beeld geeft van de werkelijkheid. Dat is en blijft de verantwoordelijkheid van de accountant en de betreffende onderneming.

Het wetsvoorstel geeft de AFM de volgende bevoegdheden:
- Als de AFM op basis van de verslaggeving twijfelt of de verslaggevingsstandaarden juist zijn toegepast, kan zij om een nadere toelichting verzoeken bij de onderneming. Weigert de onderneming mee te werken aan dit verzoek, dan kan de AFM de Ondernemingskamer verzoeken om de onderneming de verzochte nadere toelichting te laten verstrekken.

- Als de nadere toelichting is verkregen en de AFM twijfelt nog steeds, dan zal zij de onderneming schriftelijk mededelen dat naar het oordeel van de AFM de verslaggevingsvoorschriften niet juist zijn toegepast. De AFM kan de onderneming daarbij aanbevelen een 'restatement' te doen (een schriftelijke mededeling aan het publiek).
- Weigert de onderneming een 'restatement', dan kan de AFM een verzoek indienen bij de Ondernemingskamer tot een herziening van de verslaggeving. Tevens kan de AFM aan de Ondernemingskamer verzoeken om een nader onderzoek te laten verrichten. Verzoekschriften die bij de Ondernemingskamer worden ingediend zijn openbaar.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer wordt ingediend. Naar verwachting zal het wetsvoorstel in de loop van 2006 in werking kunnen treden.

RVD, 07.10.2005