Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Financiën

Persbericht ministerraad
7 oktober 2005

TOEZICHT OP FINANCIËLE MARKTEN SLAGVAARDIGER EN EFFICIËNTER

De ministerraad heeft op voorstel van minister Zalm van Financiën ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van het wetsvoorstel Wet op het Financieel Toezicht (Wft). Deze hervorming en stroomlijning van bestaande wetgeving zorgt voor een efficiënter toezicht op financiële markten. Het sluit beter aan bij ontwikkelingen in de financiële sector zoals het vervagen van grenzen tussen verschillende soorten financiële instellingen (zoals banken en verzekeraars) en vermindert de administratieve lasten. De Wft is het sluitstuk van de enkele jaren geleden ingezette hervorming van het financieel toezicht.

Belangrijkste elementen uit de nieuwe wet:
- Vervanging van acht aparte financiële toezichtswetten door één Wet op het financieel toezicht.
- Terugdringing van de administratieve lasten voor financiële instellingen met zo'n 40 miljoen euro per jaar.
- Versterking van de aansturing van de toezichthouders door de minister en tegengaan van overlap tussen AFM en DNB.
- Beperking van de vrijheid van toezichthouders om zelf aanvullende regels te stellen.
- Uitbreiding van de publicatiebevoegdheden van toezichthouders zodat het publiek beter gewaarschuwd kan worden tegen misstanden.

- Verduidelijking van de verhouding tussen de toezichtswetgeving en het Burgerlijk Wetboek.

Behandeling van onderdelen van dit omvangrijke wetsvoorstel vindt momenteel al plaats in de Tweede Kamer. Omdat in juni jl. naar aanleiding van kritiek van marktpartijen en de Raad van State is besloten tot een aanpassing van de structuur van de wetgeving, is besloten het gehele wetsvoorstel nog een keer in zijn geheel in te dienen. Verwachte ingangsdatum van de wet is 1 juni 2006.

RVD, 07.10.2005