MINVROM: Minister Dekker tevreden over acties corporatie Trias

Ministerie vrom

http://www.vrom.nl

Minister Dekker tevreden over acties bij woningcorporatie Trias

Minister Dekker (VROM) is tevreden over de acties die in gang zijn gezet bij woningcorporatie Trias Woondiensten uit Lisse. Ook heeft de minister vertrouwen in het functioneren van de Raad van Toezicht van de corporatie. Zij komt tot deze conclusie op basis van informatie van de door haar aangestelde extern toezichthouder, gesprekken met de Raad van Toezicht en een onderzoek van het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV). De minister heeft nu besloten de extern toezichthouder, de heer Lensen, per 1 november terug te trekken. Dit schrijft zij in een brief aan het bestuur en de Raad van Toezicht van de woningcorporatie.

Het onderzoek van het CFV richtte zich op de relatie tussen Trias en de Exploitatiemaatschappij De Lage Duinen B.V. (ELD) en de daarmee samenhangende transacties die mogelijk niet in het belang van de volkshuisvesting waren. Daarnaast keek het CFV naar de effecten die deze relatie en transacties konden hebben op de financiële positie van de corporatie. Ook is bekeken hoe de Raad van Toezicht zijn toezichtstaak op deze zaken en op het gebied van treasury, administratieve organisatie en interne controle heeft uitgevoerd. Uit het onderzoek is gebleken dat het functioneren van de Raad van Toezicht in de onderzochte zaak niet als scherp of adequaat kan worden aangemerkt. Het CFV concludeert verder dat de directeur-bestuurder in strijd met het bestuursconvenant van de corporatie heeft gehandeld.

Na het bekend worden van de mogelijke onregelmatigheden heeft de Raad van Toezicht, naar de mening van de minister zijn verantwoordelijkheid genomen. Woningcorporatie Trias Woondiensten is een ontslagprocedure gestart, waarna de arbeidsovereenkomst van de directeur-bestuurder door de rechter is ontbonden. Tevens is de voorzitter van de Raad van Toezicht (vervroegd) teruggetreden en heeft de Raad van Toezicht een plan van aanpak voor verbetering van de administratieve organisatie en de interne controle opgesteld en ten uitvoer gebracht. Verder wordt orde op zaken gesteld bij diverse bouwprojecten waarbij Trias betrokken is en zullen personele wijzigingen niet uitblijven. Met instemming heeft de minister kennisgenomen van de door de Raad van Toezicht getroffen maatregelen.

Minister Dekker heeft in een vroeg stadium ingegrepen in de gang van zaken bij Trias Woondiensten. Op 23 december 2004 heeft zij besloten om bij de woningcorporatie een extern toezichthouder aan te stellen. Aanleiding voor het besluit waren plannen voor mogelijk forse en risicovolle transacties niet in het belang van de volkshuisvesting. Bij financiële transacties boven een bepaald bedrag moest voorafgaand instemming worden gevraagd aan de extern toezichthouder. Daarnaast heeft hij zich verzekerd van een goed en volledig functioneren van het interne toezicht en erop toegezien dat de kwaliteit van de administratieve organisatie en de interne controle duurzaam werd gewaarborgd. De financiële gevolgen zijn hierdoor beperkt.