Openbaar Ministerie

Persberichten
Landelijk Parket, 7 oktober 2005

Transactie voor leveren chemicaliën

Het Landelijk Parket heeft een 41-jarige man uit Dongen een transactie aangeboden van 10.000 euro voor het leveren van chemicaliën, die gebruikt kunnen worden voor de productie van synthetische drugs.Door het leveren van de chemicaliën heeft de man de Opiumwet overtreden. Hij heeft de transactie betaald.

De man is directeur van een bedrijf, dat grondstoffen importeert en distribueert voor onder meer de agrarische sector en de lak- en verfindustrie.

Het bedrijf kwam naar voren in een strafrechtelijk onderzoek naar de productie en handel in synthetische drugs, waarbij in een loods in Purmerend onder meer 7200 liter chemicaliën in beslaggenomen is en drie verdachten zijn aangehouden.Uit de administratie van het bedrijf van een van de aangehouden verdachten bleek dat een van de leveranciers van chemicaliën het genoemde bedrijf uit Brabant was. Dit bedrijf heeft aan deze verdachte onder meer aceton, methanol en zoutzuur geleverd.

Volgens de man wilde de eerdergenoemde verdachte de chemicaliën gebruiken als reinigingsmiddel, maar uit het onderzoek is naar voren gekomen dat met de chemicaliën XTC-poeder is geproduceerd. Deze verdachte is inmiddels door de rechtbank te Leeuwarden veroordeeld voor overtreding van de Opiumwet en de Wet Voorkoming Misbruik Chemicaliën.

Beide onderzoeken zijn uitgevoerd door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst-Economische Controle Dienst (FIOD-ECD) onder leiding van het Landelijk Parket.

Voor informatie: Desirée Leppens